Tutkimuksessa 1. määritetään taloudellisesti ja tuotannollisesti optimaalinen tuotantoyksikön koko ruoka-, ruokateollisuus- ja teollisuusperunalle 2. selvitetään taloudellisesti optimaalinen teknologian taso eri kokoisille tuotantoyksiköille 3. esitetään ratkaisumalleja tuotantoyksikön koon kasvattamiseksi. Pohjatietojen hankkimiseksi selvitetään nykytilanne eli olemassa olevat tuotantoketjut yksittäisillä tiloilla ja yhteisyrityksissä. Määritetään eri viljely-, varastointi- ja käsittelytoimien kustannukset tuotettua perunakiloa kohti eri tuotantomäärillä. Toiseksi määritetään säätietojen ja eri viljelytoimien vaatimusten kautta kuhunkin viljelytoimeen käytettävissä oleva aika, jotta käytännössä mahdolliset viljelyketjut voidaan määrittää. Määritetään optimaalinen tuotantoyksikön koko, johon tulevaisuudessa pyritään. Kun vaadittava tuotantoyksikön koko tiedetään, etsitään eri tuotantosuunnille sopivimmat keinot yksikkökoon kasvattamiseksi. Tuotantoyksiköiden laajentamisvaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet analysoidaan, jolloin saadaan tarkistuslista yhteistyötä suunnittelevien viljelijöiden avuksi.
Vastaava tutkija
Sariola Juha Hankkeen kesto 1996 - 1998
Asiasanat
peruna, tuotantoyksikön koko, kannattavuus, yhteistyö
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|