Tutkimuksen tarkoituksena oli validoida ja yhtenäistää Euroopassa kaksi torjunta-ainemäärityksiin tarkoitettua monijäämämenetelmää. Molemmat menetelmät perustuvat geelipermeaatiokromatografiaan ja toisessa menetelmässä uuttoliuottimena käytetään asetonia ja toisessa menetelmässä etyyliasetaattia. Näytteet valittiin seuraavista elintarvikeryhmistä: hedelmät, vihannekset ja viljat. Aikaisemmat tutkimukset ja edellä mainittujen menetelmien validointi ja luotettavuus oli perustunut näytteisiin lisättyjen puhtaiden standardien lisäykseen ja siten uuton tehokkuuden arviointiin takaisinsaantoprosenttien perusteella. On huomioitava, että tulokset uuttotehokkuudesta edellä mainitulla tavalla eivät välttämättä ole suoraan verrattavissa luontaisesti näytteisiin kerääntyvien torjunta-ainejäämien uuttoon ko. matriiseista. Tutkimukseen valittiin seuraavat 6 näytetyyppiä: mansikka, pinaatti, porkkana, tomaatti, omena ja vehnä sekä 24 eri torjunta-ainetta, jotka edustavat tärkeimpiä yhdisteryhmiä ja niiden käyttö on yleistä eri Euroopan maissa.
Vastaava tutkija
Hietaniemi Veli Hankkeen kesto 1997 - 2000
Asiasanat
torjunta-ainejäämät, monijäämämenetelmä, menetelmäkehitys, hedelmät, kasvikset, viljat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|