Suomessa tuotettujen viljeltyjen sienten markkina-arvo on noin 50 mmk/vuosi. Tästä noin 70 % muodostuu herkkusienten viljelystä ja loppuosa jakaantuu tasaisesti osterivinokkaan ja siitakkeen kesken. Sienimöyrittäjiä on Suomessa noin 60, joista varsinkin siitakkeen osalta suurimmat yksiköt sijaitsevat Varsinais-Suomessa. Siitakesienen tuotanto on perheyritystyyppistä, jolloin tilalla tuotetaan viikossa keskimäärin 150-200 kg.Sienituotannon ongelmana on sienten kasvualustojen toiminnan epävarmuus. Siitakesienten tuotannon ja markkinoinnin kehittämishankkeessa on mukana kolme osapuolta: MTT:n kasvinsuojelun tutkimuslaitos, Mikkolan Sienituote Ky ja Agropolis Oy. Kasvinsuojelun tutkimuslaitoksella keskitytään siitakkeen kasvualustojen toimivuuteen liittyvien ongelmien ratkaisemiseen. Laboratorio- ja pilot-mittakaavassa tehtävien kasvatusten avulla etsitään syitä siitakkeen satotasojen voimakkaaseen vaihteluun ja esikasvatusaikojen pitenemiseen sekä sienisadon laadun ajoittaiseen heikkenemiseen. Laboratoriotyöt aloitetaan testaamalla eri tyyppisten kasvualustojen fermentointi- pastörointi- ja sterilointivaihtoehtoja. Projektissa mukana olevat yrittäjät organisoivat siitakkeen kasvualustojen tuotannon erilliseksi yksiköksi tutkimuksessa saatujen tulosten ja parannusehdotusten pohjalta, jolloin kasvatukseen liittyvät ongelmakohdat saadaan hallintaan. Jatkossa parannettu tuotantomalli on siirrettävissä myös muihin sienten tuotantoyksiköihin. Agropolis Oy laatii yhdessä yrittäjien kanssa selvityksen uusien kohderyhmien löytämiseksi kotimaisen siitakkeen markkinoinnille. Tavoitteena on selvittää vientimahdollisuudet Pietarin alueelle. Projektin osapuolten yhteisenä tavoitteena on uudistaa ja tehostaa koko siitakesienten tuotantoketju ja täten rohkaista alalle uusia yrittäjiä, jotka verkostoitumisen avulla voivat tehostaa tuotantoa ja vientiä myös EU-maihin.
Vastaava tutkija
Kemppainen Riitta Hankkeen kesto 1996 - 1999
Asiasanat
siitake, Lentinula edodes, syötävät sienet, viljelytekniikka, keinotekoiset kasvualustat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|