Osatutkimukset: 1. Mansikan jalostus, 2. Herukan jalostus, 3. Vadelman jalostus. Suomi sijaitsee aivan pohjoisella äärialueella, missä ammattimainen puutarhaviljely mukaanlukien marjanviljely on mahdollista. Mansikka ja mustaherukka ovat viljeltävistä marjoistamme tärkeimmät, mutta myös puna- ja valkoherukkaa sekä vadelmaa viljellään, vaikkakin pinta-alallisesti huomattavasti vähemmän. Kaikkien edellämainittujen lajien lajikevalikoima on maassamme suppea, sillä pohjoisen sijaintimme vuoksi muualla jalostetut marjakasvilajikkeet soveltuvat harvoin meillä viljeltäviksi. Omassa maassamme tehty jalostustyö onkin marjanviljelyn tulevaisuuden turvaamiseksi ehdottoman välttämätöntä. Yhteinen tavoite niin mansikan, herukoiden kuin vadelmankin jalostuksessa on satoisuuden lisäksi talven- ja taudinkestävyys sekä marjojen laadun parantaminen.
Vastaava tutkija
Hietaranta Tarja Hankkeen kesto 1961 - 1996
Asiasanat
Fragaria x ananassa, Ribes nigrum, Ribes rubrum, Rubus idaeus, jalostus, mansikka, mustaherukka, punaherukka, vadelma, valkoherukka
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|