Maitorasva on rasvahappo- ja triglyseridikoostumukseltaan monipuolinen, aromirikas rasva. Maitorasvasta on kuitenkin jatkuvasti lähes 20 milj. kilon ylituotanto. Vienti on kannattamatonta ja ajoittain lähes mahdotonta. Maitorasvaa käytetään elintarviketeollisuudessa pääasiassa voina, joka ei kuitenkaan aina vastaa teollisuuden käyttötarpeita. Siksi on tarkoitus yhdessä elintarviketeollisuuden kanssa löytää maitorasvalle sellaisia käyttömuotoja, jotka paremmin vastaavat teollisuuden tarpeita. Rasvaa voidaan teknologisin keinoin modifioida monin tavoina, joita ovat esim. fraktiointi, vaihtoesteröinti, kolesterolin poisto, aromirikkaan fraktion eristäminen jne. Näistä modifioiduista rasvoista valmistaa erilaisia rasvavalmisteita, esim. runsaasti rasvaa sisältäviä jauheita. Modifioinnin yhtenä tavoitteena on terveellisten rasvavalmisteiden tuottaminen. Lisäksi on selvitettävä eri rasvojen, kuten maitorasvan, kaakaovoin, talin, ihran ja rypsiöljyn, seosten ominaisuudet. Tutkim. liittyy paljon osittain uuttakin analytiikkaa, kuten esim. maitorasvan aromiaineiden identifiointi ja kvantitatiivinen määritys. Tutkimuksen viimeisessä vaiheessa on selvitetty ylikriitti- sen hiilidioksidiuuton käyttömahdollisuuksia maitorasvan fraktiointiin ja kehitetty CO2-uuttoon perustuva kolesterolinpoistomenetelmä.
Vastaava tutkija
Kankare Veikko Hankkeen kesto 1988 - 1993
Asiasanat
elintarviketeollisuus, kolesteroli, kolesterolin poisto, maitorasva, maitorasvajae, rasvahappokoostumus, suklaa, triglyseridit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|