Luonnonmukaisessa maidontuotannossa ruokinnan tulee olla karkearehuvaltaista. Rehuntuotanto perustuu palkokasvien biologiseen typensidontaan ja karjanlannan ravinteiden huolelliseen palauttamiseen kiertoon. Tavanomaisten tilojen lannoitutustarvetta voidaan vähentää em. keinoja hyväksikäyttäen. Luonnonmukaisesti tuotettujen rehujen ruokinnallisen arvon selvittäminen edellyttää ruokintakokeita sekä sisäruokinta- että laidunkaudella. Laidunviljelyn tehostaminen luomussa vaatii erityistä huomiota. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää luomutiloille sopivia lypsylehmän rehuvalioita, jotka perustuvat tilalla tuotettaviin rehuihin. Ruokinnassa pyritään erityisesti siihen, että rehuannoksessa on energiaa ja valkuaista oikeassa suhteessa, jolloin ravintoaineiden hyväksikäyttö on tehokasta. Tutkimuksessa evaluoidaan eri palkokasvien soveltuvuutta laiduntamiseen sekä laiduntamisstrategioita. Tutkimuksessa saadaan tietoa myös luomurehujen koostumuksen vaihteluista ja eroista tavanomaisesti tuotettuihin rehuihin verrattuna.
Vastaava tutkija
Khalili Hannele Hankkeen kesto 1996 - 1999
Asiasanat
luonnonmukainen maidontuotanto, lypsylehmä, lehmät, rehut, luomu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|