Lypsylehmien ruokinnnassa nurmirehun laadulla on tuotoksen ja tuotannon taloudellisuuden kannalta hyvin keskeinen merkitys. Tärkein nurmirehun laatuun vaikuttava tekijä on sen sulavuus, joka puolestaan riippuu kehitysasteesta. Oikean korjuuajankohdan valinta on tärkein rehusadon laatuun ja määrään vaikuttava tekijä. Sulavuuden (D-arvo) huononeminen yhdellä %-yksiköllä vähentää maitotuotosta 0.5 kg/pv tai lisää väkirehun tarvetta 1 kg/pv haluttaessa ylläpitää tuotos. Väkirehun määrää ja valkuaispitoisuutta lisäämällä ei kuitenkaan voida kompensoida huonoa nurmirehun laatua kuin osittain. Liian aikainen korjuu vähentää satoa eikä laadun lievä paraneminen pysty korvaamaan määrän menetystä. Oikean korjuuajan määrittäminen on perustunut tähän saakka kemiallisiin analyysihin eli raakavalkuaisen ja -kuidun pitoisuuksien mittaamiseen. Vaikka nämä korreloivat säilörehun sulavuuden kanssa, useiden kokeiden tulosten perusteella pelkästään kemiallisen koostumuksen perusteella they korjuuajankohdan valinta olisi johtanut huonoon taloudelliseen tulokseen.
Vastaava tutkija
Rinne Marketta Hankkeen kesto 1996 - 1999
Asiasanat
nurmirehut, sulavuus, kasvuaste
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|