Maidon laatu on tärkeä osa maidontuotantoprosessia. Maidon on täytettävä odotukset, joita asetetaan sekä kulutusmaidolle että muiden valmisteiden raaka-aineena käytettävälle maidolle. Maidon laadun kokonaisvaltainen kehittäminen edellyttää tiedon lisäämistä sekä eläinravitsemuksesta, prosessointiteknologiasta että ihmisravitsemuksesta. Lypsylehmän ruokinnan osalta on todettu, ettei ravintoaineiden saanti ole tasapainossa ajatellen nykyvaatimusten mukaisen maidon tuottamista. Ihmisen ravitsemuksen kannalta maidon valkuaisaineet ovat koostumukseltaan lähes täydellisiä. Erilaiset prosessit aiheuttavat kuitenkin reaktioita, jotka huonontavat valkuaisen laatua. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää maidon laatuun vaikuttavien tekijöiden merkitystä eläimen ravitsemuksen, maidon prosessoinnin ja ihmisravitsemuksen kannalta. Selvitetään kuinka rehun komponentit muokkautuvat eläimen ruoansulatuskanavassa, mitä aineosia sieltä imeytyy ja mikä on imeytyvien aineiden yhteys maitomäärään ja maidon koostumukseen sekä muihin ominaisuuksiin. Tutkimuksen keskeinen tavoite on valkuaistuotannon lisääminen ja valkuaisen laadun parantaminen sekä säilyttäminen prosesseissa. Projektiin liittyy eläinten ravitsemusfysiologisia, maidon prosessointiteknologisia ja elintarvikekemiallisia tutkimuksia. Keskittämällä huomio koko tuotantoketjuun selvitetään syy/seuraus -suhteita rehun komponenttien, eläimen ruoansulatuksen, aineenvaihdunnan ja maidontuotannon (määrä, koostumus, muut laatutekijät) sekä ihmisravitsemuksen välillä. Hankkeen pääteema on maitovalkuaiseen liittyvä tutkimus seuraavien osa-alueiden kautta: 1) Maidon NPN-yhdisteiden (ei-valkuaistyppiyhdisteet) merkitys 2) Karkearehun ja täydennysruokinnan vaikutus maidon valkuaisen määrään ja laatuun sekä muihin laatuominaisuuksiin 3) Maidon prosessoinnin vaikutus valkuaisaineiden laatuun
Vastaava tutkija
Shingfield Kevin Hankkeen kesto 1996 - 1999
Asiasanat
maito, prosessointi, lypsylehmä, lehmät, ravitsemus, maitovalkuainen, laatu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|