Maitohappobakteerien molekyylibiologisella tutkimuksella pyritään mikrobien parempaan biotekniseen hyödynnettävyy- teen elintarvikkeiden valmistusprosesseissa. Erityisesti Lactobacillus-kantojen elintarvikeprosessien kannalta oleellisten ominaisuuksien molekyyligeneettinen peruskar- toitus ja muokkaaminen sekä geneettisten työkalujen (vektorit, säätelyalueet, geeninsiirtomenetelmät, elin- tarviketason selektiomarkkerit, jne.) luominen muodostavat keskeisen tehtäväalueen. 1) Food-grade tason ilmentymis- ja erityskasettien kehittä- minen Lactobacilluksille Lactobacillus-pintaproteiinitutkimuksen keskeiset tavoit- teet ovat: a) L. breviksen pintaproteiinin geenin (slpA) ja sen ilmentymis- ja eritysyksiköiden peruskarakterisaatio, slpA:n ilmentyminen ja SlpA:n in vivo erittyminen alkuperäisessä isännässä ja muissa maitohappobakteereissa, b) ilmentymis- ja erityssignaalien hyväksikäyttömahdolli- suuden selvittäminen elintarviketason ilmentymis- ja erityskasetteina entsyymien ja muiden proteiinien tuottami- sessa MHB:ssa, c) slpA:n geenin säätelyn tutkiminen ja d) pintaproteiinin avulla tapahtuvan antigeeniepitooppien tuottamismahdollisuuksien selvittäminen eläinrokote ja diagnostiikkakäyttöä varten. 2) Lactobacillusten proteolyyttisen järjestelmän molekyyli- genetiikka Juuston kypsymistapahtuman ymmärtäminen ja parempi hallit- tavuus vaatii mm. prosessikantojen geneettistä peruskartoi- tusta. Erityisesti peptidaasientsyymien katsotaan nykytie- tämyksen mukaan vaikuttavan oleellisesti juuston makuun ja kypsymisnopeuteen. Proteolyyttisten entsyymien molekyyli- biologinen peruskartoitus yhdestä, teollisesti merkittäväs- tä Lactobacilluksesta tarjoaa mahdollisuuden sekä juuston kypsymisprosessin karakterisoimiseen että maidon proteii- nien uudenlaiseen hyödyntämiseen.
Vastaava tutkija
Palva Airi Hankkeen kesto 1992 - 1999
Asiasanat
EU:n tutkimuksen 4. puiteohjelma, erityisyksiköt, geeninsiirto, geenisäätely, ilmentymisyksiköt, vierasproteiinisynteesi, Lactobacillus peptidaasit, proteinaasit, proteiinikemia, kloonaus, geeninilmentyminen
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|