Laiduntaminen on oleellinen osa ekologisesti kestävää kotieläintuotantoa. Se on myös omiaan ylläpitämään elävää maalaismaisemaa. Hyvin hoidetulla laiduntaloudella on mahdollista lisätä edullisen laidunrehun osuutta ja siten vähentää tuotantokustannuksia. Laiduntaminen on edullista myös eläinten terveydelle. Hankkeessa tutkitaan ensisijaisesti erityyppisten laidunten ravintoarvoa märehtijöillä. Tutkimuskohteina ovat menetelmien kehittäminen laiduntavien eläinten syönnin määrittämiseksi, lannoitustason, nurmipalkokasvien, ennen kaikkea valkoapilan sekä vieroitusajankohdan ja lisäruokinnan vaikutus karitsoiden kasvuun laitumella sekä metsä- ja luonnonlaidunten käytön selvittäminen emolehmätuotannossa.
Vastaava tutkija
Virkajärvi Perttu Hankkeen kesto 1992 - 1998
Asiasanat
laiduntaminen, nauta, lammas, valkoapila, lannoitustaso, laajaperäistäminen, luonnonlaidun, luonnonlaitumet, luonnon monimuotoisuus, maalaismaisema, taloudellisuus, ympäristö, biodiversiteetti, emolehmät, naudanliha, metsälaidun, perinnebiotoopit, metsälaitumet, laitumet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|