Lihanautoja on Suomessa kasvatettu kylmäpihatoissa jo 1970-luvulla, ja 1990-luvulla kiinnostus kylmiä tuotantoympäristöjä kohtaan jälleen lisääntyi. Varsinaisten kylmäpihattojen lisäksi naudanlihaa tuotetaan myös ulkotarhoissa. Tässä kasvatusmallissa eläimille on varattu pinta-alaltaan laaja, osittain metsäinen tarha-alue. Eläimillä on lisäksi käytössään kevytrakenteinen suojarakennus, jonka makuupohjaa kuivitetaan. Nautaeläinten ympärivuotinen ulkokasvatus voidaan nähdä eläimille luonnonmukaisena pitotapana, joka takaa mahdollisuuden vapaaseen liikkumiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Samalla on kuitenkin otettava huomioon ääriolosuhteiden asettamat vaatimukset. Tuotantotapa vaatii päämäärätietoista kehitystyötä, ja ympärivuotiseen ulkokasvatukseen on todettu sisältyvän mahdollisuuksien lisäksi myös eläinten, niiden hoitajien ja ympäristön hyvinvointiin liittyviä riskitekijöitä. Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla tehdyssä lihanautojen kasvatusympäristötutkimuksessa selvitettiin lämpimässä navetassa, kylmäpihatossa ja ympärivuotisessa ulkotarhassa kasvatettujen maitorotuisten lihanautojen kasvunopeus, rehun kulutus ja rehun hyväkskäyttöaste sekä kasvatusympäristön mahdollinen vaikutus ruhon ja lihan laatuun. Eri kasvatusympäristöjen vaikutukset eläinten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin selvitettiin yhteistyössä Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun ja Kuopion yliopiston kanssa. Tutkimuksessa määritettiin myös ympärivuotisen ulkotarhauksen ympäristövaikutuksia maa- ja valumavesinäytteiden avulla. Ympäristöosio toteutettiin yhteistyössä MTT:n Ympäristöntutkimusyksikön (YTL) kanssa. Oulun Maaseutukeskuksen osuus hankkeessa oli tilakohtaisten olosuhteiden kehittäminen sekä hyvistä käytännön toteutusmalleista tiedottaminen. Hankkeen puitteissa koottiin lihakarjan kasvattajille ja neuvojille suunnattu opas, joka antaa tietoa lihanautojen kylmäkasvatuksesta sen eri muodoissa (kylmäpihatot, ulkotarhat, metsälaitumet).
Vastaava tutkija
Huuskonen Arto Hankkeen kesto 2000 - 2003
Asiasanat
lihanauta, naudanlihantuotanto, tuotantoympäristö, ravinnehävikit, eläinten hyvinvointi, ruhon ja lihan laatu, sorkkaterveys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|