Turkiseläinten ruokinnassa on viime vuosina vähennetty valkuaisen määrää ja valkuaislähteinä on käytetty heikkolaatuista teurasjätettä sekä halpoja tuhkapitoisia lihaluu- ja kalajauhoeriä. Todennäköisesti valkuaistaso on ollut minkeille liian alhainen sekä metioniini- ja kystiinimäärät riittämättömiä. Ilmeisesti tästä syystä turkin laatu on huonontunut ilmeten erityisesti turkin massan puutteena. Tässä tutkimuksessa kokeillaan erilaisten kuivattujen animaalisten valkuaisrehujen (liha-, lihaluu-, kala- ja höyhenjauho) sekä kasvisvalkuaisen vaikutusta minkkien ruokinnassa. Tavoitteena on selvittää erilaatuisten valkuaisten vaikutusta minkkien kasvuun ja turkinlaatuun. Tutkimuksessa määritetään sekä kokonaisvalkuaisen että aminohappojen sulavuutta erilaisista valkuaisseoksista. Kokeen toisessa osassa 1996 selvitetään mahdollisuutta tasapainottaa valmiin rehun aminohappokoostumusta lisäämällä rehuun puhtaita aminohappoja.
Vastaava tutkija
Rekilä Teppo Hankkeen kesto 1995 - 2004
Asiasanat
turkiseläimet, minkki, ruokinta, sinikettu, valkuaisaineet, turkinlaatu
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|