Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä ovat peltobiomassan mahdollisuudet kuidun ja energian raaka-aineena. Vuosina 1990-1996 tutkittiin peltokasvien käyttöä sellun ja paperin valmistukseen. Vuodesta 1994 lähtien on tutkittu ruokohelven lajikejalostusta ja viljelyä sekä korsibiomassojen korjuuta, kuljetusta, saatavuutta, tuotantokustannuksia sekä käyttöä polttoaineena. Koko tuotantoketjun tavoitteena on tuottaa taloudellisesti kilpailukykyistä biomassaraaka-ainetta paperiteollisuuden ja energialaitosten käyttöön. Tutkimushanke on antanut arvokasta tietoa myös siitä, kuinka Suomen ylimääräisillä pelloilla ja entisillä turvetuotantoalueilla voidaan tuottaa energiaa ja kuitua taloudellisesti merkittävässä laajuudessa. Tutkimusta ovat rahoittaneet pääasiassa maa- ja metsätalousministeriö, MTT, Tekes ja Vapo Oy. Myös Kemira Agro Oy, Sermet Oy, Imatran Voima Oy, Pohjolan Voima Oy, Alavuden kaupunki ja Suoviljelysyhdistys ry ovat tukeneet tutkimusta. Projekti jakaantui kolmeen osatutkimukseen: 1. Ruokohelven jalostustutkimus, 2. Ruokohelven viljelytutkimus, 3. Biomassan korjuu, käsittely ja ketjujen talous. Maatalouden tutkimuskeskus osallistuu kaikkiin osatutkimuksiin. Työtehoseura ja VTT Energia olivat mukana kolmannessa osatutkimuksessa. Ruokohelven jalostustutkimus päättyi vuonna 2001, mutta vuonna 2002 on pyritty vielä turvaamaan mahdollinen jatkojalostus. Muut tutkimusosat on julkaistu.
Vastaava tutkija
Pahkala Katri Hankkeen kesto 1994 - 2002
Asiasanat
biomassa, kasvinjalostus, non food, Phalaris arundinacea, ruokohelpi, bioenergia, siementuotanto, poltto-ominaisuudet, agrosellu, kasvinravinteet, ravinteiden kierto, huuhtoutuminen, N-15-tekniikka, jätevesiliete, seospoltto, viljelymenetelmät, sato, lajikkeet, korjuu, geenivarat, kasvigeenivarat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|