Eurooppaa ravistaneet ruokaskandaalit ovat lisänneet kuluttajien kiinnostusta ruuan turvallisuudesta ja puhtaudesta. Useille eläinperäisille tuotteille etsitään uusia vaihtoehtoja kasvikunnasta Yksi näistä on elintarvikkeissa käytettävät hyytelöimisaineet kuten liivatteet. Pellavan siemenestä voidaan tuottaa lima-ainetta eli musiinia, kun pellavasiemeniä sekoitetaan veteen. Sokereista ja valkuaisaineista koostuvaa musiinia voidaan mahdollisesti käyttää rakenteensäätöaineena tai sakeuttajana muun muassa leivonnaisissa, maitotuotteissa, juomissa ja lihatuotteissa. Elintarvikkeen rakenteeseen vaikuttavien ominaisuuksien lisäksi musiinilla saattaa olla edullista vaikutusta terveyteen. Kasvina pellava (Linum usitatissimum) on Suomeen soveltuva yksivuotinen viljelykasvi, jota viljellään vuosittain noin 2000 ha:n alalla, josta noin 1000 - 1500 ha on öljypellavalla ja 500 ha kuitupellavalla. Etelä-Pohjanmaalla pellavaviljelyala oli noin 530 ha vuonna 2002. Viljelijöiden kiinnostus pellavaviljelyyn on lisääntynyt sen takia, että perinteisille viljelykasveille etsitään uusia vaihtoehtoja. Liittyminen EU:n sekä EU:n itälaajentuminen lisää entisestään paineita uusien viljelykasvien kehittämiselle, joista toivotaan apua maaseudun yritystoiminalle. Oy Linseed protein Finland Ltd (Linseed) on v. 1999 Kauhajoelle perustettu öljypellavan siementen jatkojalostus yritys, joka pyrkii hyödyntämään pellavan siementä mahdollisimman monipuolisesti. Yritykselle on mm. Suomessa ja USA:ssa myönnetty patentti pellavan jakeiden eristämiseen. Linseed on tehnyt selvitystä pellavan eri jakeiden kemiallisista koostumuksista ja he ovat myös tehneet pienimuotoisia kokeita jakeilla eri elintarvikesovelluksissa. Yritys kehittää tällä hetkellä musiinipellavan sopimusviljelyjärjestelmää sekä musiinin käyttöä eri tuotteissa. Sopimusviljelijöitä yrityksellä oli vuonna 2002 noin 50 ja pellavaviljelyala oli noin 480ha.
Vastaava tutkija
Keskitalo Marjo Hankkeen kesto 2003 - 2003
Asiasanat
pellava, Linum usitatissimum, lajike, laatu, lima, sokeri, musiini, eristys, prosessointi, elintarvike
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|