Pellavaa viljellään Suomessa noin 1500 ha:n alalla. Hienon varsikuidun, terveellisen öljyn ja terveysvaikutteisen lignaanien lisäksi pellava tuottaa myös sokereita eli lima-aineita, joita kutsutaan myös musiiniksi. Musiini soveltuu erilaisten elintarvikkeiden rakenteensäätöaineeksi ja se voi korvata esimerkiksi eläinperäisten hyydykeaineiden käyttöä. Aikaisemmissa pellavan viljelyteknisissä kokeissa on tutkittu siemensadon, siemenessä olevan öljyn sekä varsikuidun muodostumista. Öljypellavan siemenessä esiintyvässä lima-aineessa eli musiinissa on myös havaittu eroja, mutta eroihin vaikuttavia syitä ei ole kasvuoloissamme aikaisemmin tutkittu. Tässä tutkimuksessa selvitetään oleellisimmat pellavan kasviliman määrään ja koostumukseen vaikuttavat tekijät. Tarkoituksena on saada selville, miten pellavaa tulisi viljellä, jotta musiinin määrä ja koostumus olisivat mahdollisimman sopivia teollisuuden käyttöön. Tuloksien perusteella tehdään johtopäätökset pellavan viljelytekniikan täsmentämisestä muusiinin tuotantoa suosivaksi.
Vastaava tutkija
Keskitalo Marjo Hankkeen kesto 2001 - 2004
Asiasanat
öljypellava, kuitupellava, Linum usitatissimum, lajike, typpilannoitus, kasvitiheys, eristys, kasvilima, musiini, sokerit, pentosaanit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|