Kumina on Suomeen soveltuva kaksivuotinen sarjakukkaisiin kuuluva maustekasvi, jota viljeltiin vuonna 2001 noin 5000 hehtaarilla. Suurin osa suomalaisesta kuminasta viedään ulkomaille muun muassa Hollantiin ja Saksaan. Kuminaa käytetään pääasiassa mausteena mutta Keski-Euroopassa myös öljyn tuotantoon. Kuminan kuten muidenkin nk uusiin viljelykasveihin kuuluvien kasvien kohdalla viljelyaloja voitaisiin jopa kasvattaa mikäli uusia käyttökohteita niille löytyisi. Kasvutavoiltaan kumina eroaa esimerkiksi viljoista siinä, että kumina kasvattaa porkkanan tavoin pitkän paalujuuren, jolla on maan rakennetta kuohkeuttava vaikutus. Kaksivuotisena kasvina kumina peittää maan myös talvella ja estää siten eroosiota. Kuminan viljely onnistuu hyvin tavanomaisella kylvö- ja korjuukalustolla, joten kumina on potentiaalinen viljelykasvi monipuolistamaan viljatilojen viljelykiertoa. Tutkimus oli jatkoa vuonna 1997 alkaneelle MTT:n ja Agropolis Oy:n yhteistyössä tehdylle "Erikoiskasvien viljelyn kehittämishankkeelle", jossa jo aloitettiin kuminan viljelytekniset ja lajikekokeet. Nyt päättyneen hankkeen tarkoituksena oli saattaa loppuun eri MTT:n koeasemilla suoritetut lajikekokeet. Sen lisäksi hankkeessa tutkittiin 1) siemenen koostumusta, 2) haihtuvan öljyn pitoisuutta ja koostumusta, 3) öljyn eristystä laboratoriossa sekä pilot-mittakaavassa, 4) eri menetelmin tuotetun öljyn koostumusta, 5) öljyn eristyksestä jääneen siemenen koostumusta ja käyttömahdollisuuksia, 6) öljyn biologista tehoa elintarvikkeissa ja rehussa, 7) öljyn biologista tehoa kasvinsuojelussa, 8) öljyn biologista tehoa puutavaran suojauksessa, 9) öljyn formulointia.
Vastaava tutkija
Keskitalo Marjo Hankkeen kesto 2000 - 2002
Asiasanat
kumina, Carum carvi, kaksivuotinen, höyrytislaus, puristus, entryymikäsittely, haihtuvaöljy, biologinen tehokkuus, kasvitaudit, rikkakasvit, puun suojaus, rehut, peruna, geenivarat, kasvigeenivarat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|