Tutkimuksen tarkoituksena oli analysoida geenitekniikan sovellutusten, erityisesti siirtogeenisten kasvien viljelyn, taloudellisia vaikutuksia maataloudessa ja elintarviketuotannossa. Tutkimuksen keskeiset tavoitteet voidaan tiivistää seuraaviin kysymyksiin: 1) mikä on geenitekniikalla tuotetun ruoan (siirtogeenisten kasvien) merkitys kotimaisessa elintarviketuotannossa: 2) mikä vaikutus siirtogeenisten kasvien viljelyllä on Suomen maatalouden tuottavuuteen ja kansainväliseen kilpailukykyyn: 3) mikä merkitys geenitekniikan käytön laajentumisella on elintarvikeketjun toimijoiden (tuottajat, panoteollisuus, elintarviketeollisuus, kauppa, kuluttajat) kilpailuasetelmien kannalta: 4) ketkä mahdollisesti hyötyvät geenitekniikasta: 5) vaikuttaako geenitekniikan käyttö elintarvikkeiden hintoihin. Tutkimus tarkasteli näitä kysymyksiä erityisesti kansallisen elintarvikestrategian näkökulmasta. Se pyrki tuottamaan tietoa strategisen päätöksenteon tueksi sekä julkiselle vallalle että elintarvikealalla toimiville yrityksille. Tutkimus perustui kotimaiseen ja ulkomaiseen kirjallisuuteen sekä asiantuntijoiden haastatteluihin elintarvikeketjun eri osista. Tutkimusta varten haastateltiin noin kahtakymmentä alalla keskeisesti vaikuttavaa henkilöä: elintarviketeollisuuden, maatalouden panosteollisuuden, tutkimus- ja koulutuslaitosten sekä julkishallinnon johtavassa asemassa olevaa henkilöä.
Vastaava tutkija
Niemi Jyrki Hankkeen kesto 2000 - 2002
Asiasanat
bioteknologia, geenitekniikka, muuntogeeninen ruoka, taloudelliset vaikutukset, Suomi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|