Seitsemässä maassa seurataan kahdentoista valitun mauste- ja rohdosyrttin vaarantumista ja esiintymistä luonnossa. Valituista lajeista valmistellaan kokoelmia ja tutkitaan lajien morfologisia ja kemiallisia vaihtelua.Valituista lajeista valmistellaan geenipankin ohjauksella kuvailu menetelmiä(descriptors). Kartoitetaan lajien esiintymistä luonnossa ja arvioidaan niiden vaarantuneisuutta ja suojelun tarpeita.Kerättyjä tietoja säilytetään Pohjoismaiden Geenipankissa. Kokoelmiin valitut lajit ovat: Acorus, Leonorus, Arnica, Angelica, Hypericum, Thymus, Tanacetum, Centaurium, Origanum, Helichrysum, Rhodiola, Valeriana. Suomessa kokoelmia perustettiin kalmojuurista (Acorus calamus) etelänarnikista (Arnica montana ) ja ruusujuurista (Rhodiola rosea). Hankeen päätyttyä kokoelmat pyritään ylläpitää yhteistyössä kansallinen geenivaraohjelman kanssa ja se palvelee tulevia tutkimuksia. Hankkeen loppuraportti on julkaisun alla ( 31.12.2005 tilanne).
Vastaava tutkija
Galambosi Bertalan Hankkeen kesto 2002 - 2005
Asiasanat
yrtit, monimuotoisuus, kuvailumenetelmiä, geenipankki, geenivarat, kasvigeenivarat, muuntelu, rohdoskasvit, uhanalaisuus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|