Mausteiden ja rohdoskasvien raaka aineiden suhteen elintarviketeollisuus ja lääketeollisuus asettaa korkea laatuvaatimuksia. Kosteassa pohjoisessa ilmasto-oloissa kuivattujen kasvimassojen mikrobiologinen puhtaus on usein hyvin vaihteleva. Projektia hallinnoi Helsingin yliopiston Mikkelin yksikkö ja rahoittaja on TEKES. Projektin:n tarkoitus saada tietoja rohdosyrttikasvien tuotantoprosessien eri elementtien vaikutuksesta väli- ja lopputuotteiden mikrobiologisen latuun. Kontrolloidussa kenttäkokeissa (MTT/Ekologinen tuotanto) ja erikoisviljelijöiden tiloilla tarkastellaan mallikasvien tuotantoprosessin elementtien mikrobiologinen riskiä ja niiden hallintamahdollisuuksia. Mallikasvit ovat: persilja, tilli, timjami , salvia ja nokkonen. Viljelymenetelmät ovat: orgaaninen ja musta muovikate, kompostoitu lanta ja tehdasvalmisteiden luomulanta, käsi ja koneelinen korju, korjuuajankohdat: aamu- ja iltapäivä, lämpötilarajat: 30-40-50-60 C. Mikrobiologosia ja öljyanalyyseja suoritetaan yhteistyökumppaneiden (Mikkeli Ammattikorkeakoulu) laboratoriossa. Saatujen tietojen analyysien pohjalta kehitellään ohjeisto viljelijöitä varten yrttien luonnonmukaisessa tuotannossa.
Vastaava tutkija
Galambosi Bertalan Hankkeen kesto 2001 - 2002
Asiasanat
rohdoskasvit, maustekasvit, yrtit, mikrobiologinen laatu, riskienhallinta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|