Ohratärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteina syntyvät liemimäiset valkuaisrehujakeet käytetään pääasiassa sikojen valkuaisrehuna. Niiden valkuaisen sulavuus on hyvä, mutta valkuaisen aminohappokoostumus sikojen tarpeeseen nähden puutteellinen, koska välttämättömän lysiini-aminohapon pitoisuus on pieni. Valkuaisen sulavuuteen ja käyttökelpoisuuteen vaikuttaa myös se, onko valkuaisjae erotettu ennen vai jälkeen alkoholin tislauksen. Prosessin alkuvaiheessa erotetut jyvän endospermin solunseinämäaineet käytetään kuivattuina märehtijöiden ruokintaan (ohrarehu). Teknisistä syistä kuivaamatonta kuitua voidaan kuitulietettä voidaan lisätä myös ohravalkuaisrehuun. Kuidun määrä vaikuttaa valkuaisen sulavuuteen ja rehun energia-arvoon. Rehun täyttävyyden lisääntyminen voi vaikuttaa lihasikojen rehun syöntiin ja energian saantiin etenkin alkukasvatuksessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ohravalkuaisrehuun tehtävän kuitulisäyksen vaikutus lihasikojen tuotantotuloksiin ja teuraslaatuun.
Vastaava tutkija
Siljander-Rasi Hilkka Hankkeen kesto 2004 - 2005
Asiasanat
sika, ohravalkuaisrehu, kuitu, liemiruokinta
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|