Pohjoismaisen kauran laatu tunnustetaan maailman parhaaksi. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisen kauran peruslaatua. Laatutietoa tarvitaan kun kauraa valitaan elintarvikkeiden ja rehujen raaka-aineeksi ja kun kaurasta tehdään teollisia tuotteita. Tietämys nykyisten kauralajikkeiden laadusta oli hyvin puutteellinen. Laatuun vaikuttavista tekijöistä tutkittiin lajiketta, viljelytekniikkaa ja luomuviljelyä. Kauran hyvistä laatuominaisuuksista tutkittiin beeta-glukaania, fytiinihappoa, lignaaneja, tärkkelystä, öljyä, valkuaista, kivennäis- ja hivenaineita, sekä B- ja E-vitamiineja. Mahdollisista riskitekijöistä tutkittiin kauran kadmiumpitoisuutta ja mykotoksiinien määrää. Kauran laatutiedot ovat osa MTT:n CERVEG -tietokantaa (www.agronet.fi/cerveg/). Homemääritykset kaurasta, säätiedot ja viljelytiedot ovat pohja mykotoksiinien esiintymistä ennustavan mallijärjestelmän rakentamiselle. Tutkimuksessa saadun sato- ja laatutiedon sekä viljely- ja säätietojen avulla luotiin kaurasadolle ennustemalli, jonka toimivuutta testataan vuonna 2003. Mikäli ennusteet osoittautuvat toimiviksi, tulevat ne käyttöön vuonna 2004.
Vastaava tutkija
Kontturi Markku Hankkeen kesto 1998 - 2002
Asiasanat
kaura, Avena sativa, viljelytekniikka, lajikkeet, laatu, beeta-glukaani, fytiinihappo, lignaanit, tärkkelys, öljy, valkuainen, kivennäisaineet, hivenaineet, B-vitamiini, E-vitamiini, kadmium, mykotoksiinit, satomallit
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|