Projektin tarkoituksena on selvittää, voidaanko elintarviketeollisuuden kasviperäisiä raaka-aineita ja sivuvirtoja käyttää potentiaalisesti hyödyllisten polypeptidien tuottamiseen. Tavoitteena on lisäksi selvittää bioaktiivisten peptidien mahdollista syntymistä ruoansulatuksessa ja elintarvikkeiden prosessoinnissa. Terveysvaikutteisuutta tutkitaan in vitro kokeilla mm. antioksidatiivisuus, antimikrobisuus ja verenpainevaikutukset. Elintarviketeollisuus voi hyödyntää tuloksia innovatiivisten kasviperäisten terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. Kyseessä on yhteistyöprojekti VTT Biotekniikan, MTT:n elintarvikkeiden tutkimuksen ja Uppsalan yliopiston BMC:n kanssa. Tausta: Kasvien sisältämien bioaktiivisten peptidien tutkimus Euroopassa on uutta. Kuitenkin kirjallisuudessa on esitetty joiden kasvipeptidien merkittäviä biologisia vaikutuksia. Tämä projekti tarjoaa Suomen kannalta erinomaisen mahdollisuuden lähestyä tutkimuksellisesti aivan uutta, aiemmin huonosti tunnettua aluetta. Pohjoismainen yhteistyö antaa mahdollisuuden edetä projektissa suhteellisen nopeasti, sillä BMC:n tutkimusryhmä on kehittänyt kasvien polypeptidien eristysmenetelmän, jonka avulla näitä yhdisteitä voidaan tutkia monimutkaisesta kasvimateriaalista vapaana. MTT:llä on puolestaan monien vuosien kokemus maitopeptidien tutkimuksesta ja niiden terveysvaikutuksista. VTT:llä puolestaan on kokemusta erilaisista elintarvikeprosesseista ja käytössä myös ihmisen suolisto-olosuhteita kuvaavat mallit, joiden avulla voidaan tutkia bioaktiivisten polypeptiden muodostumista ja niissä tapahtuvia muutoksia. Tämä yhteistyö antaa meille mahdollisuuden edetä projektissa suhteellisen nopeasti. Projektin avulla voidaan täydentää marjojen ja kasvisten terveysvaikutustutkimuksia. Tavoite: Hankkeen tavoitteena on löytää elintarviketeollisuudessa yleisesti käytetyistä kasviperäisistä raaka-aineista bioaktiivisia polypeptidejä, joilla voidaan osoittaa olevan sydän- ja verisuonisairauksien tai infektiotautien kannalta merkitystä.
Vastaava tutkija
Pihlanto Anne Hankkeen kesto 2001 - 2005
Asiasanat
polypeptidit, kasviperäinen, elintarviketeollisuuden sivuvirrat
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|