Tavoite: Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää uudentyyppinen elintarvikkeiden pakkaukseen sopiva erikoispaperi, joka on suorassa kosketuksessa elintarvikkeen kanssa. Paperin sisäpintaan valetaan heraproteiinikalvo, joka voi sisältää esim. antimikrobisia yhdisteitä, antioksidantteja tai aromiaineita. Kalvon rakenne ja kalvoon lisättävät yhdisteet synkronoidaan siten, että yhdisteet vapautuvat aktiivisina elintarvikkeeseen. Tutkimuksen tausta: Heraproteiineista voidaan helposti valmistaa syötäviä kalvoja ja päällysteitä. Tämä on todettu alan kirjallisuudessa ja MTT/ETL:n tutkimuksissa vuosina 1996-2002. Äskettäin on osoitettu, että tällainen päällyste voidaan myös valaa huokoisen paperin pintaan, niin että se muodostaa yhtenäisen rakenteen paperin kanssa (Han ja Krochta, 1999). Tällaisesta rakenteesta on vasta hyvin vähän tutkimustuloksia. Tavanomaiseen heraproteiinikalvoon voidaan lisätä biologisesti aktiivisia yhdisteitä kuten antimikrobisia aineita, jotka vapautuvat kalvosta aktiivisina. Paperin heraproteiinia sisältävä pintarakenne voisi myös sisältää aktiivisia yhdisteitä, jotka esim. parantaisivat tuotteen säilyvyyttä. Elintarvikkeen pintaan saatetaan lisätä antimikrobisia aineita, koska mikrobikontaminaatio useimmiten alkaa pinnasta. Suoraan elintarvikkeeseen applikoitu yhdiste leviää kuitenkin syvälle tuotteeseen, jolloin sen teho heikkenee ja pitoisuuden täytyy olla korkea. Paperin pintarakenteessa aktiiviaineet ovat strategisesti oikeassa paikassa ja suurin osa poistuu paperin mukana. Uusi tuote parantaisi elintarvikkeiden laatua. Tutkimuksen suoritus: Maatalouden tutkimuskeskuksen osuus: Tekniikan kehittäminen päällysteen valamiseksi paperin pintaan Paperin ominaisuuksien mittaus Bioaktiivisten yhdisteiden toimivuuden testaus
Vastaava tutkija
Rantamäki Pirjo Hankkeen kesto 2002 - 2005
Asiasanat
heraproteiini, paperi, elintarvike, säilyvyys
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|