Elintarvikkeiden laatumerkintöjen määrä on viime vuosina kasvanut monissa maissa, ja merkkien runsaan lukumäärän on todettu paitsi aiheuttavan hämmennystä kuluttajissa myös johtavan kysymyksiin merkkien luotettavuudesta. Hallitsematon kehitys on havaittu myös EU-komissiossa, joka on selvittänyt laatumerkintöjen käyttöä jäsenmaissa ja suunnittelee toimenpiteitä yhteisen hyväksymismenettelyn luomiseksi laatujärjestelmille. Komission näkemyksen mukaan laatujärjestelmät ja -merkit ovat tapa lisätä elintarvikealan kilpailukykyä, ja niitä tulisi kehittää tavoitteellisesti, jotta kyettäisiin paremmin hyödyntämään EU:n tuomaa lisäarvoa. Elintarvikkeiden kansallisen laatumerkinnän tarpeeseen on havahduttu myös Suomessa, koska koko elintarvikealan kattavaa laatumerkkiä ei maassamme vielä ole. Esiselvityksen tavoitteena on selvittää tarpeet ja edellytykset rakentaa elintarvikkeiden kansallinen laatumerkki käyttäen eräänä lähtökohtana Hyvää Suomesta -joutsenlippua. Lisäksi tavoitteena on selvittää merkin toteuttamismahdollisuuksia ja -malleja kahdessa eri tuotantoketjussa yhteistyössä ketjun toimijoiden kanssa. Esiselvitykseen valittiin esimerkkiketjuiksi broileriketju ja maitoketju. Esiselvitys tuottaa aineksia kansallisen laatumerkin jatkoselvitystyöhön ja päätöksentekoa varten. Esiselvityksen taustaksi selvitetään keskeisten eurooppalaisten merkkien kriteerejä ja toteuttamismalleja. Hankkeen tuotoksena syntyvät laatumerkin esimerkkikriteeristöt broileri- ja maitoketjuille sekä suunnitelma laatumerkin ja sen kriteeristön kehittämisen jatkoselvitystyölle. Kansallisen laatumerkin sisältöä ja kriteeristöä rakennetaan hankkeessa vuoropuheluna projektitiimin ja alan keskeisten toimijoiden, sidosryhmän edustajien ja asiantuntijoiden kanssa. Työn lähtökohtana on yhtäältä laajentaa kotimaisuuden arvopohjaa, rakentaa suomalaisuudelle elintarvikeketjukontekstissa konkreettista sisältöä, joka puhuttelee kuluttajia 2000-luvulla, ja toisaalta todentaa ja konkretisoida elintarvikeketjun laatutyötä, johon Suomessa on edelläkävijänä kansallisen laatustrategian puitteissa panostettu. Esiselvityksessä selvitetään laatumerkin toteuttamismallien reunaehtoja niin alan toimijoiden kuin hallinnon ja viranomaistenkin näkökulmasta ja kootaan yhteen niitä kysymyksiä, jotka jatkotyössä tulee ottaa huomioon. Esiselvitys toteutetaan MTT:n, Finfood �Suomen Ruokatieto ry:n ja Agropolis Oy:n yhteistyönä. Esiselvitykselle on nimetty laajapohjainen eri sidosryhmiä edustava ohjausryhmä. Esiselvitys valmistuu 31.3.2008 mennessä, ja siitä tiedotetaan alkuvuodesta 2008.
Vastaava tutkija
Forsman-Hugg Sari Hankkeen kesto 2007 - 2008
Asiasanat
maito, broileri, laatu, laatumerkki, vastuullisuus, elintarvikkeet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|