Tutkimuksessa selvitettiin, miten loppukasvatusrehun hiilihydraattikoostumus (ohra-soijarouheruokinta tai kuitupitoinen ohrarehuun, härkäpapuun ja rypsipuristeeseen perustuva ruokinta) ja teurastusta edeltävä paasto (24 tai 40 h) vaikuttavat kaksi- ja kolmirotuisten ristetyslihasikojen lihan laatuun. Kaksirotuiset siat olivat maatiaisen ja yorkshiren ensimmäisen polven ja takaisinristetyksiä. Kolmirotuiset siat olivat duroc-maatiaiskarjujen ja maatiais-yorkshire -emakoiden jälkeläisiä. Lihan laadun lisäksi tutkimuksessa selvitettiin kaksi- ja kolmirotuisten sikojen ruhon arvo kaupallisen paloittelun avulla. Ristetyssikojen nahanalaisen rasvan kehittymistä 80 kilon painosta teurastukseen seurattiin ultraäänellä ja arvioitiin sen yhteyttä teurasruhon rasvaisen lajitelman leikkuusaantoon kaupallisessa paloittelussa.
Vastaava tutkija
Siljander-Rasi Hilkka Hankkeen kesto 2004 - 2006
Asiasanat
yorkshire, duroc, risteytys, lihan laatu, maatiainen, ruhon laatu, glykolyyttinen potentiaali, ruokinta, kuitu, härkäpapu, rypsi, ohrarehu, sika
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|