Hankkeen tavoitteena on tuottaa tutkimusaineistopohja kotitalouksien elintarvikekulutuksen sekä asumisen ympäristövaikutuksista ja niihin liittyvistä valintamahdollisuuksista. Vastattavia kysymyksiä ovat: 1) Miten elintarvikekulutuksen kokonaisympäristövaikutukset jakaantuvat tuoteryhmien kesken? 2) Miten elintarviketuoteryhmien kokonaisympäristövaikutukset suhtautuvat panos-tuotosmallilla arvioituihin kokonaisympäristövaikutuksiin? 3) Mitkä ovat tyypillisten kotitalouksien asumismuotojen ympäristövaikutukset? Tavoitteena on esittää, miten kulutusvalinnoin voidaan muuttaa ympäristövaikutuksia sekä kehittää tulosten viestintätapoja ja viestiä tuloksista erityisesti opettajille ja ympäristökasvatuksen ammattilaisille. Hankkeessa kehitetään kotitalouksien toimintatapojen, tavaroiden ja palveluiden ympäristövaikutusten arviointimenetelmä yhdistämällä tuotteisiin kohdentuva, LCA-tyyppinen mikrotason ja panos-tuotosmallin makrotason sektorikohtainen ympäristövaikutustieto. Kuluttajaviestinnän kehittäminen fokusoidaan lounaslautasannokseen ja sen vaihtoehtoihin. Tuotoksina ovat kuvaukset ympäristövaikutuksiltaan erilaisista, ravitsemukseltaan tasapainotetuista lounasannosesimerkeistä sekä asumisen ympäristövaikutuksiltaan erilaisista esimerkeistä. Tuloksia voidaan käyttää pohjana ruoan kulutusta, kotitaloutta ja ruokajärjestelmiä koskevissa kestävyystarkasteluissa ja ruokakasvatussovelluksissa.
Vastaava tutkija
Kurppa Sirpa Hankkeen kesto 2006 - 2009
Asiasanat
ympäristökuormitus, ympäristövaikutus, IO, elintarvike, panos-tuotosmalli, skenaario, LCA, kuluttaja, kulutus, elinkaarianalyysi, asuminen, hybridi
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|