Glykoalkaloidit ovat perunan, tomaatin ja niiden sukulaislajien tuottamia sekundaarimetabolia-yhdisteitä. Glykoalkaloidien (glykosidi-steroidi-alkaloidien) rakenne koostuu aglykoniosasta ja sokeriosasta. Sokeriosa on liittynyt aglykoniin (cholestane) yleensä di-, tri- tai tetrasakkaridina. Perunasta ja sen sukulaislajeista on määritetty jopa 90 steroidialkaloidia, jotka poikkeavat toisistaan kemiallisen rakenteen perusteella. Perunan mukulat sisältävät kahta glykoalkaloidia, solaniinia ja kakoniinia. Tomaatti sen sijaan sisältää tomatiini-glykoalkaloidia. Tyypillistä glykoalkaloideille on se, että ne eivät hajoa kuumennettaessa tai keitettäessä. Korkeat perunan glykoalkaloidi-pitoisuudet saattavat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja erittäin korkeat pitoisuudet jopa kuoleman. Kasveille glykoalkaloidit ovat tärkeitä, koska ne ovat kytkeytyneet kasvien puolustusmekanismeihin. Glykoalkaloidien tiedetään estävän tiettyjen bakteerien lisääntymistä ja niillä on kyky estää sienitautien leviämistä kasvissa. Lisäksi glykoalkaloidit aikaansaavat kestävyyttä tuhohyönteisiä (esim. koloradonkuoriaista) vastaan. Myrkyllisyydestään huolimatta glykoalkaloideilla saattaa olla ihmisen kannalta myös terveyttä edistävä vaikutus. Eri glykoalkaloidien myrkyllisyysaste vaihtelee kemiallisesta rakenteesta riippuen ja osa niistä voi olla ihmisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Esimerkiksi tomatiini-glykoalkaloidilla on viimeisimmissä tutkimuksissa todettu olevan veren kolesterolipitoisuutta alentava vaikutus. Olemme MTT:llä tutkineet perunan ja sen sukulaislajien välisiä hybridejä, jotka on tuotettu somaattisia soluja yhdistämällä. Tutkimustemme mukaan lajienvälinen somaattinen hybridi tuottaa sekä vanhempaislajien kaltaisia glykoalkaloideja että aivan uudenlaisia glykoalkaloideja johtuen hybridien epätavallisesta geeninilmentymisestä verrattuna luonnonvaraisiin lajeihin. On oletettavaa, että lajienväliset hybridit tuottavat aiemmin täysin tuntemattomia uusia glykoalkaloideja, joiden rakenne ja bioaktiivisuus poikkeavat yleisesti tunnetuista yhdisteistä.
Vastaava tutkija
Rokka Veli-Matti Hankkeen kesto 2006 - 2009
Asiasanat
Kromatografia, Mikrosirut, Glykoalkaloidi, Molekyyli, Bioaktiivisuus, Peruna, Geeninsiirto, Hybridi, DNA
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|