Tutkimushankkeen tavoitteena oli arvioida ja kehittää vastuullisuutta ja vastuullisuuden tuotteistamista suomalaisessa elintarvikeketjussa ja osallistua vastuullisuuden sisällön rakentamiseen yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Lisäksi hankkeessa tarkasteltiin vastuullisuuden mittaamista osana sisällön rakentamista. Tavoitteiden ja tutkimuskysymysten konkretisoimiseksi valittiin kolme esimerkkituotetta (ruisleipä, broilerituotteet ja margariini) ja niiden tuotantoketjua. Vastuullisuuden sisällön rakentaminen toteutettiin prosessina, jossa voitiin erottaa kolme päävaihetta: 1) tuotantoketjujen avaaminen vastuullisuuden näkökulmasta, 2) vuorovaikutteiset sidosryhmädialogit ja 3) vastuullisuuden kriteerien ja mittareiden rakentaminen. Laajaan sidosryhmä- ja asiantuntijavuorovaikutukseen pohjautuva tutkimus kiteytti elintarvikeketjun vastuullisuuden seitsemään ulottuvuuteen: ympäristö, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, taloudellinen vastuu ja paikallisuus. Lisäksi kaikissa elintarvikeketjun vastuullisuuden ulottuvuuksissa ja niiden viestinnässä on olennaista tuotantoketjun sekä siihen liittyvän tiedon läpinäkyvyys ja avoimuus. Elintarvikeketjun vastuullisuuden ulottuvuuksia opearationalisoitiin kriteerien ja mittareiden avulla. Esimerkkituotteille ja niiden tuotantoketjuille laadittiin kriteerit ja mittarit yrityksen vastuullisen toiminnan kehittämisen näkökulmasta. Mittareiden rakentamisen periaatteina olivat elinkaariajattelu, avoimuus, tavoitteellisuus, strateginen vastuullisuus ja kestävä tuotekulttuuri. Hanke esittelee mittareiden rakentamisen lähtökohtia tuoden samalla esiin vastuullisuuden mittaamisen haasteellisuuden ja jatkotutkimustarpeet.
Vastaava tutkija
Forsman-Hugg Sari Hankkeen kesto 2006 - 2009
Asiasanat
Vastuullisuus, Yhteiskuntavastuu, Elintarvike, Elintarvikeketju, Kuluttaja, Laatu, Toimintatutkimus
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|