Puna-apila typpeä sitovana palkokasvina on oleellinen osa luomutilan viljelykiertoa, ja sen merkitys myös tavanomaisessa tuotannossa on kasvanut pyrittäessä vähentämään typpilannoituksen käyttöä. Puna-apila on hyvä rehukasvi, ja uusimpien tutkimusten mukaan tuottavuudeltaan edullisin ja palkokasveista tärkein säilörehukasvi. Puna-apilan viljelyn ongelmana on sen heikko pysyvyys nurmessa. Suurimpana syynä tähän on useimmiten taudeista johtuva huono talvehtiminen. Tautikartoitus ja taudinkeston tutkimus oli merkittävä osa nyt tehtyä tutkimusta. Lisäksi pyrittiin auttamaan viljelijää oikean apilalajikkeen ja heinä-apilayhdistelmän valinnassa. Seosnurmen apilapitoisuus sekä sadon määrä ja laatu vaihtelevat tasaiseltakin näyttävän pellon sisällä. Tutkimuksessa perehdyttiin pellon sisäisen vaihtelun syihin, etenkin maaperätekijöihin, kuten ravinteisuus, rakenne ja mikrobiologiset prosessit. Myös apilaseosnurmen biologisen typensidonnan määrän mittaamiseen kehitettiin tilatason keinoja. Nurmirehujen energia- ja valkuaisarvoon, ja edelleen lypsylehmien täydennysrehujen tarpeeseen voidaan vaikuttaa ennen kaikkea nurmirehun korjuuajankohtaa optimoimalla, mutta myös kasvilajivalinnalla. Tässä tutkimuksessa etsittiin luonnonmukaisen tuotannon erityistarpeisiin perustietoa puna-apilan energia- ja valkuaisarvoista sekä apilanurmen kehityskehitysrytmistä korjuuajan optimoimiseksi. Lisätieto puna-apilan ominaisuuksista ruokinnan perusrehuna on edellytys oikealle täydennysrehujen määrän ja laadun tarpeen arvioimiselle luomuruokinnan suunnittelussa.
Vastaava tutkija
Rinne Marketta Hankkeen kesto 2003 - 2007
Asiasanat
biologinen typen sidonta, kilpailu, sienitaudit, spatiaalinen vaihtelu, maaperä, sulavuus, mikrobivalkuainen, energia-arvo, apilapitoisuus, valkuaisarvo, maan kasvukunto, puna-apila, nurmipalkokasvi, talvehtiminen, lypsylehmä, luomutuotanto, kasvustorakenne, kasvifysiologia, nurmet
Hankkeen vaihe: Päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|