M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Fysiologiset tutkimukset

Paluu Hankehaaviin

	

Viljelty lohi-istukas ei täysin vastaa fysiologisilta ominaisuuksiltaan luonnon vaelluspoikasta. Luonnossa vaellusvalmiuden kehittymiseen liittyvät aineenvaihdunnan ja käyttäytymisen muutokset tapahtuvat ympäristön (mm. päivän pituus, veden lämpötila) ohjaamina määrätyssä järjestyksessä (synkronisesti). Viljelyssä muutokset tapahtuvat usein normaalista poikkeavasti, jolloin istukkaalla saattaa olla havaittavissa vain muutamia smoltin tuntomerkeistä.

Vaelluspoikasten kykyä sopeutua elämään valtameren suolapitoisuudessa on käytetty hyväksi istukkaiden fysiologisen vaellusvalmiuden arvioinnissa. Poikasten suolansietokyky onkin osoittautunut luotettavaksi vaellusvalmiuden mittariksi, ja sen on myös todettu ennustavan istutustulosta. Vaellusvalmiuden ohella poikasen istutuksen jälkeisen menestymisen kannalta on tärkeää sen hyvä yleinen kunto ja ravitsemustilanne.

Tavoitteet

Tässä työssä tutkitaan valtion sopimuskasvatuksessa tuotettavien nevanlohien vaellusvalmiutta ja fysiologista kuntoa. Tuotettavan tiedon avulla ohjataan viljelyä ja arvioidaan istutuspoikasten laadussa ajan myötä tapahtuneita muutoksia ja niiden vaikutuksia istutusten tuloksellisuuteen.

Vastaava tutkija

Salminen Matti, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Pasternak Marja

Yhteistyötahot

Salmolab, sopimuskasvattajat

Hankkeen kesto 2004 - 2012

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.