Tutkimuksen tavoitteena on kehittää geno- ja fenotyyppiin perustuvia menetelmiä kasvullisesti lisättävien puutarhakasvilajikkeiden tunnistamiseksi ja niiden ominaispiirteiden kuvaamiseksi. Lajikkeiden identifiointia varten kehitetään mikrosatelliittimerkkejä, täsmennetään morfologisten tuntomerkkien mittausmenetelmiä ja testataan morfologisten tunnusten luotettavuutta. Geno- ja fenotyyppisiä merkkejä yhdessä käyttämällä identifioidaan vanhoja koristekasvikantoja. Tuloksia voidaan hyödyntää kasvigeenivarojen ja arvokkaiden kulttuuriympäristöjen suojelussa. Mikrosatelliittimerkkejä voidaan jatkossa käyttää muiden saman suvun tai lajin kasvien identifiointiin, niiden taksonomisen aseman määrittämiseen, nimistösekaannusten korjaamiseen ja lajikeaitouden varmistamiseen. Tulokset edistävät myös suomalaisen puutarhahistorian tuntemusta.
Tulokset
Tähän mennessä hankkeessa on selvitetty pihasyreenin ja koristeomenien viljelyhistoriaa Suomessa, tutkittu lehmus-, pihasyreeni- ja koristeomenakloonien morfologisia tuntomerkkejä ja kehitetty mikrosatelliittimerkit koristeomenapuille sekä identifioitu niiden avulla Helsingin puistojen koristeomenapuita. Pihasyreenin ja lehmusten molekyylimerkit ovat tekeillä. Hedelmätuntomerkkien täsmentämiseksi koristeomenapuista on kerätty ja tallennettu aineisto, johon on tarkoitus soveltaa kaksiulotteista muotoanalyysiä ja kolmiulotteisen muodon mallintamista.
Vastaava tutkija
Elomaa Paula, Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos Yhteistyötahot
Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osasto, MTT Agrifood/Kasvigeenivaraohjelma
Hankkeen kesto 2004 -
Asiasanat
viherala, puutarhakasvit, lajikkeet, tunnistaminen, kasvinjalostus
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|