Metabolinen oireyhtymä (MBO) on aineenvaihdunnan häiriö, johon liittyy ylipaino, kohonnut verenpaine sekä häiriöt rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa. MBO lisää voimakkaasti riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja aikuistyypin diabetekseen ja kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Ruokavalion ja liikunnan merkitys riskitekijöiden hallinnassa ja oireyhtymän ennaltaehkäisyssä on kiistaton. Useissa viimeaikaisissa epidemiologisissa tutkimuksissa maitotuotteiden käyttö on ollut yhteydessä edullisiin muutoksiin MBO:n riskitekijöissä. Kolmen maan yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa selvitetään, voidaanko metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin vaikuttaa lisäämällä ruokavalioon maitotuotteita. Tutkimukseen valitaan Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kussakin 40 koehenkilöä (20 koeryhmään ja 20 kontrolliryhmään), yhteensä 120 tutkittavaa, joiden tavanomainen maitotuotteiden käyttö on vähäistä. Tutkimukseen valitaan henkilöitä, joilla on kaksi tai useampia MBO:n riskitekijöitä. Tutkittavat satunnaistetaan kussakin maassa kahteen ryhmään kuuden kuukauden intervention ajaksi. Koeryhmässä koehenkilöt syövät vähintään kolme annosta maitotuotteita päivässä, kontrolliryhmän jatkaessa tavanomaisen, vähän maitotuotteita sisältävän ruokavalion noudattamista. Päämuuttujia ovat antropometriset mittaukset, verenpaine, kehon koostumus, glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunnan markkerit, tulehdusindikaattorit, verisuonen seinämän toiminta ja oksidatiivinen stressi.
Vastaava tutkija
Mutanen Marja, Helsingin yliopisto, Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos, Ravitsemustiede Hankkeen kesto 2006 -
Asiasanat
metabolinen oireyhtymä, maitotuotteet, ylipaino, ravintointerventio
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|