GM puita on tuotettu 1980-luvun lopulta lähtien, mutta vielä on olemassa hyvin vähän tietoa niiden pitkäaikaisvaikutuksista tai bioottisista vuorovaikutuksista. Monialaisen ympäristötutkimuksen tarve onkin laajasti tunnustettu. Viimeisen 30 vuoden aikana kasvien sekundaari metaboliittien merkitystä bioottisissa vuorovaikutuksissa on tutkittu paljon ja aivan viime aikoina kasvien kestävyyden ja kestävyysteorioiden tutkimuksissa on pyritty ymmärtämään primaaristen ja sekundaaristen aineenvaihduntareittien merkitystä herbivori- ja patogeenikestävyydessä. Tutkimukset GM-puilla antavat hyvän pohjan myös näiden teorioiden testaamiseen. Projektin yleisenä tarkoituksena on selvittää GM hybridihaapojen ja GM rauduskoivujen etuja ja haittoja boreaalisessa ekosysteemissä. Spesifisenä tavoitteena on selvittää siirtogeenien suoria ja mahdollisia epäsuoria ekologisia vaikutuksia sekundaari metabolomiikan ja sekundaari metaboliittien profiloinnin avulla. Tarkoituksemme on myös tutkia liittyvätkö mu utokset GM puiden fysiologiassa ja sekundaari metaboliassa muutoksiin herbivori- ja patogeenikestävyydessä ja symbioottisissa vuorovaikutuksissa ektomykorritsasienten kanssa.
Vastaava tutkija
Niemi Karoliina, Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos, Puutarhatiede Yhteistyötahot
Oulun yliopisto, Biologian laitos
Hankkeen kesto 2004 - 2007
Asiasanat
Betula pendula, ekologiset interaktiot, GM-puut, mykorritsasymbioosi, Populus tremula x tremuloides, sekundaarimetabolia, siirtogeenit
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|