Suomessa osa luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista (kasvikset, maito, liha) päätyy myytäväksi tavanomaisena tuotantona tai viedään ulkomaille. Tässä esiselvityshankkeessa tavoitteena on selvittää mikä osuus Etelä-Savossa luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista (kasvikset, maito ja liha) päätyy kuluttajalle asti luomuna. Tilannekartoituksen perusteella selvitetään, missä vaiheessa tuotantoketjua eteläsavolainen luomutuotanto muuttuu statukseltaan tavanomaiseksi ja miksi alueen luomutuottajat myyvät luomutuotteitaan tavanomaisena. Lisäksi kartoitetaan luomutuotteita jalostavien yritysten toimintaedellytysten vastaavuus valvontaviranomaisvaatimuksiin nähden.
Tulokset
Hankkeessa selvitettiin missä vaiheessa tuotantoketjua ja miksi eteläsavolainen luomutuotanto muuttuu statukseltaan tavanomaiseksi. Luomumaidosta pääosa jalostetaan Etelä-Savossa ja n. 82 % luomumaidosta päätyy luomutuotteeksi. Sen sijaan luomunaudanlihasta vain murto-osa menee kuluttajille saakka luomuna. Kasvisten osalta määrä riippuu hyvin paljon itse tuotteesta, esim. luomuporkkanalla on erittäin hyvä kysyntä.
Vastaava tutkija
Lampinen Petra, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli Hankkeen kesto 2005 - 2006
Asiasanat
luomu, luonnonmukainen tuotanto, tuotantoketju
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|