Tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää luomukanojen hyvinvointia ja munien elintarviketurvallisuutta uhkaavia tekijöitä. Tavoitteena on myös löytää keinoja, joilla näitä riskitekijöitä voidaan hallita niin, että edistetään Suomen oloihin sopivien luomukanaloiden kehittämistä. Mahdollisia elintarviketurvallisuuteen liittyviä riskejä luomukananmunantuotannossa selvitetään tutkimalla kampylobakteeri-( C.jejuni ja C.coli )ja salmonellabakteerien infektio/kontaminaatiotasoja. Luomukanojen hyvinvoinnin tasoa selvitetään Suomen olosuhteissa tilatasolle soveltuvien menetelmien avulla. Samalla kehitetään hyvinvoinnin arviointimenetelmiä, joita voidaan käyttää suunnittelun apuna tilalla.
Tulokset
Vuonna 2005 koottiin ja pääosin käsiteltiin hankkeen tutkimusaineisto. Vuonna 2006 hankkeessa mukana oleville luomuviljelijöille lähetettiin kooste kesällä 2005 tehdystä ulkotarhatutkimuksesta. Tilatasolle sopivien hyvinvointiparametrien ja menetelmien kartoitusta varten lähetettiin postikysely 142 lattia- tai luomukanalan omistajalle toukokuussa 2006. Tuloksista lähetettiin vastanneille lyhyt kooste. Hankkeen tutkimustulosten yhdistämistä ja tarkastelua laajemmasta näkökulmasta triangulaatioprosessissa jatkettiin vuonna 2006. Hankkeen loppuraportti valmistui syyskuun 2006 lopussa.
Vastaava tutkija
Holma Ulla, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli Yhteistyötahot
Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Mikrobiologian ja epidemiologian osasto, Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Elintaravike- ja ympäristöhygienian laitos, Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Patologian osasto, EELA, patologian yksikkö, EELA, "Ripulia aiheuttavat Brachyspira-bakteeritartunnat suomalaisilla kotieläimillä" -hanke (Dnro 4183/501/2001), Suomen Siipikarjaliitto, Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisen tiedekunnan pohjoismainen NKJ-projekti "Modification of rearing conditions to improve welfare of layers: Basic and applied etholgical studies"
Hankkeen kesto 2003 - 2006
Asiasanat
luonnonmukainen tuotanto, siipikarjatalous, kana, eläinten hyvinvointi, elintarviketurvallisuus, kampylobakteeri, salmonella, eläintaudit, loistaudit
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|