Projektin “Riskinarviointimenetelmän kehittäminen GM puille: GM koivujen kelpoisuuteen vaikuttavat tekijät” tavoitteena oli 1) tuottaa uutta tietoa geneettisten modifikaatioiden aiheuttamista kelpoisuusvaikutuksista GM puilla, ja 2) testata erilaisia riskinarviointimenetelmiä GM puiden avoimessa ja suljetussa käytössä, sekä soveltaa uutta biologista tietämystä ko. riskinarviointeihin. Projektissa tehdyt biologiset tutkimukset liittyivät GM puiden, sienten ja kasvinsyöjien välisiin vuorovaikutuksiin, sekä GM puiden kukintaominaisuuksiin. Tutkimuksen riskinarviointiosuudessa olemme testanneet erilaisia prosessiteollisuuden riskinarviointia varten kehitettyjä riskinarviointimenetelmiä eri tavoin geenimuunnettuihin puihin yhteistyössä VTT:n riskinarvioinnin asiantuntijoiden kanssa.
Tulokset
GM koivuja sisältänyt kenttäkoe Viikissä tuotti runsaasti tietoa GM koivujen laadullisista ominaisuuksista, tautien –ja kasvinsyöjien kestävyydestä, juurisienten kolonisaatiosta, erilaisista biologisista vuorovaikutuksista sekä siirtogeenien ilmentymisen stabiilisuudesta. Kenttäkoe purettiin syksyllä 2003 ja suurin osa kenttäkokeelta kerätyn aineiston käsittelyyn liittyvästä käytännön työstä on jo tehty. Aineistosta on valmistunut yksi tieteellinen julkaisu (Pasonen et al. 2004), ja neljä käsikirjoitusta. Kenttäkokeella tehtiin kaksi gradutyötä ja kolme on tekeillä. Kukituskokeet kasvihuoneessa ovat vielä kesken. Metsäpuiden kukintabiologiasta on valmistunut kaksi tieteellistä julkaisua (Pietarinen ja Pasonen 2004, Parantainen ja Pasonen 2004). Projetin riskinarviointiosuus sisälsi kolmen erilaisen riskinarviointimenetelmän testaamista kenttäkokeella kasvatettuihin GM-koivuihin sekä kasvihuonemateriaaliin. Testatut menetelmät olivat GMHAZID, POA ja GMCURA. Riskinarviointiprosessit sisä lsivät vuosien 2002 ja 2003 aikana useita ns. riskinarviointi-istuntoja, joihin osallistui tutkijoiden lisäksi teknistä henkilökuntaa sekä riskinarvioinnin asiantuntijoita. Riskinarviointimenetelmistä sekä projektissa tehdystä biologisesta tutkimuksesta on tehty yksi artikkeli, joka on tarkoitus julkaista vuoden 2005 aikana (Alavuotunki et al. 2005). Lisäksi tekeillä on käsikirjoitus GM puiden riskinarvioinnin metodiikasta.
Vastaava tutkija
Pasonen Hanna-Leena, Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos Yhteistyötahot
VTT (Technical Research Centre of Finland)
Hankkeen kesto 2002 - 2004
Asiasanat
biologiset vuorovaikutukset, koivu, metsäbiotekniikka, riskinarviointi
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|