Projektin tavoitteena on selvittää Itämeren jääekosysteemin rakennetta ja toimintaa. Tulosten avulla pystytään arvioimaan jään merkitys Itämeren ekosysteemille. Projektin yksityiskohtaisemmat tavoitteet ovat seuraavat: • Jääyhteisöjen ja niiden toiminnan vertailu varsinaiselta Itämereltä Perämerelle ulottuvalla gradientilla. • Jäähän talven aikana sitoutuvien ravinteiden määrän arvio sekä jäässä elävien organismien kautta kulkevan eloperäisen hiilen määrän arviointi ja vertailu vuotuiseen tuotantoon. • Jääyhteisöjen vaikutuksen arvio Itämeren rehevöitymiskehityksessä ja valunta-alueilta tulevien ravinteiden muuntamisessa. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii sekä kokeellista tutkimusta että kentällä tapahtuvaa työtä. Tutkimus on jaettu kolmeen vaiheeseen. Kaikilla vaiheilla on sama päämäärä, joka on Itämeren jääyhteisöjen integroitu arvio. Projektissa tutkitaan ympäristömuuttujien, kuten suolaisuuden ja valon määrän sekä liuenneen eloperöäisen aineen, vaikutuksia jääyhteisöjen hiilen kierrossa. Työn aikana selvitetään jääekosysteemin muodostavien yhteisöjen energiataloutta, mitä keinoja energian saamiseksi on sekä millainen kokonaiskuva syntyy kun eri komponenttien hiilen virrat yhdistetään ekosysteemikaavioiksi. Eräät prosessit ja niitä kontrolloivat tekijät on helpompi tutkia laboratoriossa tai kenttäkokeilla, joten näitä käytetään kenttätutkimusten täydentäjinä. Projektin integroiva osa kokoaa projektin keräämät tulokset yhtenäiseen tiedostoon, jota voidaan käyttää jään ekosysteemimallinnuksen apuna. Tutkimus tehdään kolmella eri alueella varsinaiselta Itämereltä Perämerelle sekä tutkimusalus Arandalla ja ruotsalaisilla jäänmurtajilla.
Tulokset
Vuoden 2003 näytteenotto ja kokeet menivät suunnitelmien mukaan. Ryhmä on esitellyt tuloksiaan kansainvälisissä kokouksissa sekä valmistellut käsikirjoituksia.
Vastaava tutkija
Kuosa Harri, Helsingin yliopisto, Tvärminnen eläintieteellinen asema Yhteistyötahot
Merentutkimuslaitos
Hankkeen kesto 2003 - 2005
Asiasanat
Itämeri, merijää, hiilen kierto, mikrobit, rehevöityminen, suolaisuus
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|