Hybridihaapa on Euroopan (Populus tremula) ja Amerikan (P. tremuloides) haavan risteytys, joka on lupaava raaka-ainelähde sekä paperi- että mekaanisessa puunjalostusteollisuudessa. Hybridihaapa elää muiden haapojen tapaan symbioosissa mykorritsasienten kanssa. Sen sienilajistosta ja mykorritsan muodotumisesta on kuitenkin hyvin vähän tietoa. Tämän työn tarkoituksena on tutkia 1) hybridihaavan mykorritsasymbioosin spesifisyyttä ja 2) ektomykorritsasienten kykyä parantaa hybridihaavan kasvullista lisäystä in vitro ja ex vitro Mykorritsatyyppejä tarkastellaan hybridihaapametsistä kerätyistä juurinäytteistä. Mykorritsasieniä eristetään aseptiseen kasvatukseen sekä hybridihaavikoista (Suomi) että Euroopan (Suomi) ja Amerikan (Montana, USA) haapametsistä, ja symbioosin muodostumista eristettyjen sienikantojen ja hybridihaapakloonien välillä seurataan in vitro. Spesifisten sienten vaikutusta kasvullisesti lisättyjen versojen juurtumiseen tutkitaan myös in vitro olosuhteissa. Juurtuneet versot siirretään kasvihuoneelle, missä tutkitaan inokuloinnin vaikutusta sopeutumiseen yleensä sekä kestävyyteen mustaversotautia (Venturia tremulae –sieni) vastaan. Tutkimus antaa perustietoa hybridihaavan mykorritsasymbioosin luonteesta ja genotyypin merkityksestä sienen ja haavan välisessä vuorovaikutuksessa. Tuloksia voidaan myöhemmin hyödyntää käytännössä, kun tuotetaan tiettyjä valittuja hybridihaapaklooneja teollisuuden tarpeisiin.
Tulokset
Projekti alkoi elokuussa 2002, jolloin aloitettiin hybridihaavan ja Euroopan haavan mykorritsasienten keruu. Lisäksi saatiin Amerikan haavan sieniä D. Cathy Crippsiltä Montanan yliopistosta, USA:sta. Sienet ovat nyt kasvamassa. Oulun yliopistosta on saatu organogeneesin kautta tuotettuja kloonitaimia. Ensimmäiset mykorritskokeet ovat nyt käynnissä.
Vastaava tutkija
Niemi Karoliina, Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos, Puutarhatiede Yhteistyötahot
Oulun yliopisto, Biologian laitos
Hankkeen kesto 2002 - 2005
Asiasanat
ektomykorritsa, hybridihaapa, kasvullinen lisäys, juurtuminen
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|