Sianlihantuotannossa käytettävät tuotannonseurantajärjestelmät kertovat, että tuotantoa kuvaavat tunnusluvut porsastuotannossa ovat olleet laskusuunnassa kuluneen seitsemän vuoden ajan. Emakoiden osalta ongelmalliseksi on osoittautunut eläinten jokapäiväiseen hoitoon ja tuotannon suunnitteluun liittyvät asiat sekä tuotantoympäristöön liittyvät ratkaisut. Ongelmat ilmentyvät emakkopuolella pääasiassa hedelmällisyydessä (kiimattomuus, tiinehtymättömyys) ja jalkaterveydessä siten, että emakoiden tuotantokestävyys on kaukana optimitasosta. Jos emakoiden tuotantokestävyyttä saataisiin parannettua yhdellä vuodella, tuottaisi se vuositasolla noin 12.6 miljoonan markan parannuksen sikatalouden tulokseen. Tämän tutkimusprojektin tavoitteena on tutkia ja tuoda esiin niitä jokapäiväiseen tuotantoon liittyviä keinoja, joilla emakoiden tuotantokestävyyttä ja hedelmällisyyttä voidaan parantaa tilatasolla. Tavoitteena on tutkia valaistukseen ja valo-ohjelmiin liittyviä yksityiskohtia, joilla hede lm ällisyyden häiriöt voidaan minimoida ja tiinehtyvyys optimoida. Lisäksi tavoitteena on tutkia uusia ruokintastrategioita, jotka tukevat emakon tiinehtyvyyttä. Niinikään tavoitteena on tutkia emakoiden jalkaongelmien esiintyvyyttä, tuoda esiin jalkaterveyden riskikohdat ja näiden yhteys hedelmällisyyshäiriöihin. Edelleen tavoitteena on luoda perusteita jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn suomalaisessa emakkomateriaalissa. Kohtu- ja virtsatieinfektioiden esiintyvyyttä ja riskitekijöitä tutkitaan kenttämateriaalissa tavoitteena pienentää tämäntyyppisten ongelmien esiintyvyyttä. Viimeaikoina rokotusohjelmista huolimatta esiintyneet parvo-ongelmat ovat nousseet esiin ja tämän projektin tavoitteena on selvittää näiden parvo-ongelmien taustaa ja syytekijöitä. Lisäksi tavoitteena on selvittää biologisia mekanismeja, joilla eläinten rehussa ja ympäristössä esiintyvät mykotoksiinit aiheuttavat lisääntymishäiriöitä sioilla. Projektin keskeinen tavoite on kirjoittaa ja esittää projektissa sy ntyny t ja projektin aihepiiriin kuuluva, muualla syntynyt tieto tuottajalle ymmärrettävässä muodossa. Tutkimusprojektissa käytettävät tutkimusmenetelmät ovat pääasiassa lisääntymistieteen alalta (mm. radioimmunologiset menetelmät). Lisäksi käytetään epidemiologisia, bakteriologisia, virologisia ja kliinisiä tutkimusmenetelmiä.
Tulokset
Edistyminen: Kuusi tytärprojektia on käynnissä, analysointivaihe menossa. Valo-ohjelmien vaikutus LH-eritykseen: aineisto on kerätty ja analysointi aloitettu. Melatoniini-responssin vaikutus syyshedelmättömyyteen: aineiston kerääminen kesken, analysointi alkuvaiheessa. Vapaan ruokinnan (ad libitum) soveltuminen tiineen emakon ruokintastrategiaksi: Aineiston kerääminen käynnissä, anaysointi aloittamatta. Progesteronin mittauspaikan vaikutus tulokseen eri ruokintatasoilla: työt tehty, käsikirjoitus valmis. GnRH-antagonisti-malli LH:n erityksen merkityksen selvittämiseksi tiineyttä ylläpitävänä mekanismina: työt tehty, käsikirjoitus valmis. Sikojen jalkasairaudet ja hedelmällisyys: aineisto kerätty, analyysivaihe menossa. Valuttelun etiologia emakolla pihatto-olosuhteissa: aineisto pääosin kerätty, analyysiä vaille valmis. Parvoinfektiot: mistä johtuvat ilmeiset parvo-ongelmat rokotetuilla emakoilla ja miksi ne tuntuvat olevan niin yleisiä?: Aineisto kerätty, analyysi menossa.
Vastaava tutkija
Peltoniemi Olli, Helsingin yliopisto, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen laitos Yhteistyötahot
Uppsalan maatalousyliopisto, Sydneyn yliopisto, MTT, FABA, EELA
Hankkeen kesto 2001 -
Asiasanat
hedelmällisyys, emakko, ensikko, ontuminen, valuttelu, parvo, melatoniini, LH
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|