Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa geneettistä ja biokemiallista tietoa stressivasteen merkityksestä valittujen probioottien stabiilisuuteen. Projektissa tutkitaan mitkä stressiproteiinit aktivoituvat ja kuinka niitä säädellään erilaisissa elintarvikeprosesseja ja ruoansulatuskanavaa jäljittelevissä olosuhteissa. Jatkotutkimukseen valittujen stressiproteiinien merkitys probioottien elinkykyyn ruoansulautuskanavassa sekä adhesointikykyyn ohutsuolen epiteelisolulinjoissa tullaan selvittämään. Tutkimuksessa saatua tietoa on mahdollista hyödyntää prosessiominaisuuksiltaan parhaimpien probioottikantojen seulonnassa sekä kehitettäessä stressinsietokyvyltään stabiilimpia probioottikantoja.
Vastaava tutkija
Palva Airi, Helsingin yliopisto, Peruseläinlääketieteen laitos Yhteistyötahot
Valtion teknillinen tutkimuskeskus
Hankkeen kesto 2001 - 2004
Asiasanat
stressireponssi, stressiproteiinit, probiootti
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|