Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää luonnonmukaisessa avomaavihannesviljelyssä käytettävien erilaisten eloperäisten lannoitteiden aiheuttamat mahdolliset mikrobiologiset riskit luomuelintarviketuotannossa. Tarkasteltavana on eri lannoitusmenetelmien (kiinteä lanta, lietelanta, virtsa), lannanksäsittelyn (mm. kompostointi, ilmastus) sekä lannoitus- ja viljelytoimenpiteiden vaikutukset kasvisten mikrobiologiseen laatuun. Hankkeesta saadaan tietoa viljelijöille luonnonmukaisessa vihannesviljelyssä käytettävien eloperäisten lannoitteiden turvallisuudesta, nykyisten lannankäsittelymenetelmien toimivuudesta käytännössä, sekä tietoa elintarviketeollisuudelle, suurkeittiöille ja ravintoloille luomuelintarvikkeiden valmistukseen liittyvistä mikrobiologisista riskeistä. Hankkeen avulla voidaan kehittää luomuviljelyn lannoituskäytäntöä mikrobiologisesti turvalliseen suuntaan; tiedetään miten käsitellään kasviksia mikrobiriskien välttämiseksi ja luodaan näin luomutuotteille turvallinen ketju pellolta pöytään.
Vastaava tutkija
Leskinen Marita, Helsingin yliopisto, Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, Mikkeli Yhteistyötahot
Maatalouden tutkimuskeskus
Hankkeen kesto 2000 - 2002
Asiasanat
luomu, luonnonmukainen, kasvikset, lanta, liete, mikrobi, laatu
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|