Tutkittavina kohteina ovat basidiomykeetteihin kuuluvat ligniiniä hajottavat valkolahosienet, joiden ligniinin hajotuksen fysiologiaan (kasvatusolosuhteisiin), biokemiaan (vaikuttavat entsyymit, niiden karakterisointi ja puhdistus) ja kemiaan (miten eri sidokset hajoavat, millä tavoin entsyymit toimivat) liittyviä seikkoja on tutkittu. Tavoitteena on ollut selvittää ligniinin hajoamisen mikrobiologiset ja entsymaattiset perusmekanismit, jotta mahdollisia bioteknisiä prosesseja voitaisiin säädellä ja tehostaa. Tutkimuksessa on 1) mitä entsyymejä eri sienikasvustot tuottavat hajottaessaan ligniiniä; 2) miten eristetyt entsyymit hajottavat ligniinin malliyhdisteitä; 3) miten eristetyt entsyymit hajottavat makromolekyylistä ligniiniä; 4) miten sienet demetyloivat ligniiniä ja sen malliyhdisteitä. Bioteknisiä prosesseja, joita hankkeessa on tutkittu, ovat ligniiniin vaikuttavien sienten ja entsyymien käyttö puunjalostusprosessien eri vaiheissa (agrokuitujen ja olkien käsittely sienillä ennen kemiallista keittoa tai mekaanista jauhatusta, massanvalkaisu, paperin jälkikellertymisen estäminen, jätevesien käsittely sekä kemikaaleilla saastuneen maan käsittelyssä (bioremediaatio).
Vastaava tutkija
Hatakka Annele, Helsingin yliopisto, Soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos, Mikrobiologia / Microbiology Hankkeen kesto 1993 - 1996
Asiasanat
valkolahosienet, Phlebia radiata, entsyymi, ligniinin hajoaminen, ligniiniperoksidaasi, mangaaniperoksidaasi, lakkaasi
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|