Luonnossa hitaasti hajoavat aromaattiset yhdisteet hajoitetaan mikrobien toimesta yleisiksi välituotteiksi useiden hajoitusreittien kautta. Tarkemmat hajoitusteiden tutkimukset on tehty harvoilla bakteereilla. tutkimme Suomen peltomaasta eristettyä maabakteeria, jolla on monipuoliset aromaattisten ja klooriaromaattisten aineiden hajotuskyvyt. Se on osoittautunut muuntelukykyiseksi hajottamaan myös uusia yhdisteitä selektiopaineen alla. kanta on todettu kuuluvan Sphingomonas bakteerien sukuun ja sen plasmisisidonnainen aromaattien hajotustien organisaatio on erilainen kuin hyvin tutkituissa Pseudomonaksissa.
Vastaava tutkija
Yrjälä Kim, Helsingin yliopisto, Biotieteiden laitos, Yleisen mikrobiologian osasto Hankkeen kesto 1994 - 1994
Asiasanat
aromaattimetabolia, plasmidit, geenikloonaus, taksonomia
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Helsingin yliopiston TUHTI-tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Helsingin yliopiston TUHAT-järjestelmästä.
|