M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Kalatiestrategia

Paluu Hankehaaviin

	

Suomen suurimmista vaelluskalajoista lähes kaikki ovat valjastettuina vesivoiman tuotantoon vai-keuttaen kalojen luonnonmukaisia vaelluksia. Pitkällä aikavälillä vaelluskalakannat eivät kuitenkaan säily elinvoimaisina ilman niiden luonnonmukaista lisääntymiskiertoa. Tämän turvaamiseksi sopivissa kohteissa kalatiet voivat mahdollistaa sekä aikuisien kalojen esteettömän kulun lisääntymisalueilleen että poikasten alasvaelluksen niiden syönnösalueille.

Tavoitteet

Kalatiestrategian tärkeimpänä tavoitteena on uhanalaisten ja vaarantuneiden vaelluskalakantojemme elinvoimaisuuden vahvistaminen. Kalatiestrategialla pyritään selkeyttämään kalateiden tarpeen arviointiin ja kohteiden arvottamiseen liittyviä kysymyksiä, tukemaan ja parantamaan yhteistoimintaa hankkeiden edistämiseksi sekä edistämään vaelluskalojen elvyttämiseen liittyvien muiden tukitoimien toteutumista osana kalatieratkaisuja.

Tulokset

Kalatiestrategian valmisteluun liittyvät taustaselvitykset julkaistaan maa- ja metsätalousministeriön julkaisusarjassa syksyllä 2011. Varsinainen kalatiestrategia linjaa kalakantojen ylläpitämisen ja hoidon keinovalikoiman painopisteen siirtämisen istutuksista kohti kalakantojen luontaisen lisääntymiskierron vahvistamista.

Vaikuttavuus

Kalateiden rakentamista suunnittelevat tahot voivat hyödyntää kalatiehankkeiden arviointiprosessin kuvausta, jossa eritellään kalateihin liittyviä biologis-teknisiä ja sosioekonomisia kysymyksiä. Kalataloushallinto ja ympäristöhallinto voivat käyttää kalatien tarpeen arvioinnissa ja kalatiehankkeiden priorisoinnissa apuna kalatiestrategiassa esitettyjä linjauksia sekä kärkikohteiden listausta.

Vastaava tutkija

Mäki-Petäys Aki, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Sutela Tapio, Louhi Pauliina, Orell Panu

Yhteistyötahot

Työn tilaaja ja päärahoittaja on maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen kehittämisryhmässä ovat mukana myös ympäristöministeriö, Energiateollisuus ry., Suomen Ammattikalastajainliitto ry, Suomen Luonnonsuojeluliitto ry, Kalatalouden Keskusliitto ry, Uudenmaan ELY-keskus, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Suomen ympäristökeskus ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry.

Hankkeen kesto 2009 - 2011

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.