Tavoitteet
Tutkimuksen päätavoitteena on kehittää mittareita elintarvikealan pienyritysten toiminnan laadun ja kannattavuuden välisen yhteyden arvioimiseen. Toiminnan laadun vaikutusta yrityksen suorituskykyyn tarkastellaan moniulotteisen mittariston avulla. Tutkimus tuottaa mittareita laadun parantamisen vaikutusten arviointiin. Tutkimuksessa sovelletaan innovatiivisia tutkimusmenetelmiä, jossa kehitetään sekä tutkijaryhmän että kohdeyritysten vuorovaikutteista oppimisprosessia perinteisistä menetelmistä poikkeavalla tavalla.
Vaikuttavuus
Vaikuttavuus: Tutkimuksessa kehitetään mittareita toiminnan laadun kehittämisen arviointiin yrityksen menestymisen näkökulmasta. Laadun kehittämisen tavoitteena on kannattavuuden parantaminen. Laadun kehittämisen ja yrityksen kannattavuuden välisen yhteyden selvittäminen edellyttää yrityksen toiminnan laadun tarkastelua kokonaisuutena. Tutkimuksen avulla voidaan vahvistaa toiminnan laadun kehittämisen ja kannattavuuden välistä yhteyttä. Tulokset hyödyntävät erityisesti elintarvikealan pieniä yrityksiä. Julkaisu- ja hyödyntämissuunnitelma: Tutkimuksen julkaisut:LAAKSONEN, M. Suorituskykymittariston rakentaminen elintarvikealan pienyritykseen : kokemuksia esitutkimuksesta. Ruoka-Suomi (2004):2/2004, 18-19LAAKSONEN, M., FORSMAN, S., IMMONEN, H., MÄKI, M. 2004. Constructing a strategic performance measurement system for small-processing firms. In: 14th Annual world food & agribusiness symposium poster presentations. [1 p.]. http://www.ifama.org/conferences/2004Conference/Posters/posters.htmLAAKSONEN, M., IMMONEN, H., MÄKI, M., FORSMAN, S. Kokonaisvaltaisen suorituskyvyn mittausjärjestelmän rakentaminen elintarvikealan pk-yritysten tarpeisiin. Suomen maataloustieteellisen seuran tiedote (2004):19, 4 p http://www.agronet.fi/maataloustieteellinenseura/julkaisut/posterit04/my01.pdf , Julkaistu 5.1.2004LAAKSONEN, M., IMMONEN, H., MÄKI, M., FORSMAN, S. Kokonaisvaltaisen suorituskyvyn mittausjärjestelmän rakentaminen elintarvikealan pk-yritysten tarpeisiin. Suomen maataloustieteellisen seuran tiedote (2004):20, p. 146Tutkimuksesta laaditaan loppuraportti MTT:n selvityksiä -sarjassa kevään 2007 aikana.Hankkeen tulosten hyödyntäjiä ovat mm. teollisuus, neuvonta ja opetus. Yritysten suorituskyvyn mittausjärjestelmään liittyvää tutkimusosaamista kehitetään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.
Vastaava tutkija
Forsman-Hugg Sari Hankkeen kesto 2002 - 2007
Asiasanat
Elintarvikeala, Pk-yritykset, Laatu, Suorituskyky
Hankkeen vaihe: päättynyt
HUOM! Tämä tutkimushankekuvaus on tuotettu Hankehaaviin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimustietojärjestelmästä, jota ei enää ylläpidetä. Tarkista ajantaiset tutkimushanketiedot Luonnonvarakeskus Luken järjestelmästä.
|