M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Kalankasvatusyksiköiden sijainninohjauksen taloudelliset vaikutukset

Paluu Hankehaaviin

	

Kalankasvatusyksiköiden sijainninohjauksella vaikutetaan ympäristövaikutusten lisäksi kalankasvatusyrityksen kannattavuuteen ja työllistävyyteen. Sijainninohjauksen avulla kalankasvatusyksiköille pyritään löytämään sekä ympäristön että yritystalouden kannalta edullinen sijainti. Taloudellisesti järkevä sijainninohjaus kannustaa yrittäjiä ympäristöinvestointeihin.

Tavoitteet

Projektin tarkoituksena oli tutkia miten kalankasvatusyritysten kannattavuus ja sosio-ekonomiset tekijät muuttuvat, jos saaristossa hajallaan sijaitsevien kalankasvatusyritysten tuotanto keskitettäisiin ja sijoitettaisiin ympäristön ja yrityksen kannalta järkevämpään paikkaan. Yritystaloudellisen analyysin lisäksi arvioitiin hankkeen taloudellisuutta lähikiinteistöjen arvon, työllisyyden, alueellisten rahavirtojen ja investointien tuottaman lisäarvon perusteella.

Tulokset

Kalankasvatusyksiköiden uudelleen sijoittamisen ja keskittämisen todettiin tarkasteltavassa tapauksessa parantavan merkittävästi yrityksen toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta. Hanke oli myös sosio-ekonomisesta näkökulmasta perusteltua toteuttaa. Kalankasvatusyksiköiden sijainninohjauksen taloudellisuus tulee kuitenkin arvioida hankekohtaisesti.

Vastaava tutkija

Setälä Jari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Kankainen Markus

Yhteistyötahot

Turun ammattikorkeakoulu, Mannerlohi Oy, Pyhämaan Lohi oy, Esan kala Oy, Rauman Lohi Oy, Varanpään Lohi Oy. Rahoitus: Turun ammattikorkeakoulu/ Varsinais-Suomen TE-keskus (kalatalouden rakennerahasto)

Hankkeen kesto 2006 - 2007

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.