Koko Euroopassa taantunut ankerias luokiteltiin vuonna 2010 Suomessakin erittäin uhanalaiseksi. Euroopan Yhteisön neuvosto edellytti jo vuonna 2007 jäsenmailta kansallisten ankeriaan hoitosuunnitelmien laatimista. Suomen suunnitelma hyväksyttiin virallisesti 28.1.2010.
Tutkimuksella selvitetään istutetun ja luontaisen ankeriaskannan suhdetta, kalojen menestymistä vesialueillamme sekä kutuvaelluksen alkamista ja sen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä.
Tutkimuksella tuetaan Euroopan laajuista ankeriaskannan elvytystä sekä seurataan kansallisen hoitosuunnitelman toimenpiteiden vaikutuksia. Tavoitteet Hankkeessa selvitetään ankeriaan poikasten luontaista vaellusta Suomen rannikoille sekä hopea-ankeriaiden kutuvaelluksen alkuvaiheen onnistumista sisävesistä merialueelle. Lisäksi selvitetään hoitosuunnitelman mukaisten ankeriasistutusten onnistumista ja vaikutusta Suomen alueelta lähtevien vaellusankeriaiden määrään. Ankeriaan uimarakkoloisen (Anguillicola crassus) leviämistä ja tartuntojen voimakkuutta seurataan ja arvioidaan sen mahdollisia vaikutuksia ankeriaskantaan.
Vaikuttavuus Tulokset auttavat osaltaan ankeriaskannan koko Euroopan laajuista elvyttämistä, mutta hyödyttävät myös paikallisesti ankeriaan kalastajia ja kalavesien hoitajia, mikäli ankerias kyetään säilyttämään taloudellisesti hyödynnettävänä lajina. Vastaava tutkija Tulonen Jouni, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Muut henkilöt Alapassi Tarja, Lilja Juha, Jalli Simo Yhteistyötahot Hämeen- ja Kaakkois-Suomen ELY-keskukset, kalatalouskeskukset, kalastusalueet, kalastuskunnat, nahkiaisen pyytäjät ja nahkiaispaistamot, yksittäiset kalastuksen harrastajat ja ammattikalastajat, Kalatalouden keskusliitto, Ruotsin kalatalousviranomaiset, ICES/EIFAAC ankeriastyöryhmä. Hankkeen kesto 2010 - 2014 Hankkeen vaihe: päättynyt
|