Kirjolohi on merkittävä kalateollisuuden raaka-aine. Kirjolohituotteiston laatua tulee kehittää, jotta sen kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla voidaan turvata. Hankkeen tavoitteena on pilotoida koko arvoketjun kattavaa toimintamallia, jossa kalatuote räätälöidään alkutuotannosta alkaen. Arvoketjun toimijoiden yhteistyöllä tuotetta voidaan kehittää tavalla, joka ei ole tuontiraaka-aineella mahdollista. Tavoitteet Tavoitteena on pilotoida koko arvoketjun kattavaa toimintamallia, jossa kalatuote räätälöidään vastaamaan käyttötarkoitustaan eri arvoketjun toimijoiden vaatimusten mukaisesti ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Kalan käytettävyyden ja terveellisyyden kannalta keskeisiä ominaisuuksia, rasvapitoisuus ja rasvan laatu, tarkastellaan suhteessa i) jalostettavuuteen, ii) tuotelaatuun, iii) terveellisyyteen, iiii) vierasaineisiin, iv) aistittaviin ominaisuuksiin sekä v) tuotannon taloudellisuuteen arvoketjun eri osissa.
Toisena tavoitteena on tutkia menetelmää, jonka avulla kasvatetun kalan terveellisyys pystytään säilyttämään, vaikka toimintaympäristö muuttuu (esim. kasviöljypohjaisen ruokinnan lisääntyminen). Vaikuttavuus Tulosten perusteella tuotantotapoja ja ?käytäntöjä voidaan muokata siten, että tuotteille saadaan lisäarvoa. Tietoa voidaan hyödyntää yritysten tuotekehityksen pohjana ja markkinoinnissa. Hankkeen yhteistyöverkosto kattaa kirjolohen tuotantoketjun ja on siten vaikuttavuudeltaan ainutlaatuinen korkealaatuisten ja terveellisten kuluttajatuotteiden kehittäjänä. Vastaava tutkija Airaksinen Susanna, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Yhteystiedot
Muut henkilöt Vielma Jouni, Koskela Juha, Kankainen Markus, Setälä Jari Yhteistyötahot Turun yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Elintarviketurvallisuusvirasto, Pro Kala ry, Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutti, Rehuraisio Oy, Savon Taimen Oy, Taimen Oy, Ab Chipsters Food Oy Hankkeen kesto 2010 - 2012 Hankkeen vaihe: päättynyt
|