M Tutkimushankekuvaus, RKTL - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Ohita navigointilinkit

Paluu Hankehaaviin

Pilottihanke vajaasti hyödynnetyn kalan käytön edistämiseksi

Paluu Hankehaaviin

	

Särkikalat viihtyvät rehevissä vesissä ja ovat runsastuneet erityisesti Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla. Hankkeessa etsitään kaupallisesti toimivia tapoja hyödyntää särkikaloja.

Tavoitteet

Hankkeessa selvitetään kahden laajamittaisen hyödyntämislinjan (ns. pakastuslinja ja bioenergialinja) toimivuutta.

Saaristomerellä tavoitteena on pyytää 275 tonnia kalaa. Saalis lajitellaan Länsi-Rannikon Kala Oy:ssä ja Kalarannan Vihannes Oy:ssä eri myyntitarkoituksiin. Pääosa kaloista pakastetaan turkiseläinten rehuksi. Isoja särkiä ja lahnoja viedään Itä-Eurooppaan. Kalaset Oy valmistaa kalamassaa, josta Naantalin Ruokamestarit Oy tekee kalapihvejä.

Suomenlahdella pyritään pyytämään 100 tonnia särkikaloja bioenergian valmistukseen. Kalastaja Klaus Berglund järjestää kalan vastaanoton ja logistiikan. Inkooseen sijoitetaan happosäilytyskontti, jossa saalis säilötään muurahaishapolla. Sieltä kalamassa kuljetetaan Uuteenkaupunkiin Sybimar Oy:hyn rasvan talteenottoa ja biodieselin valmistusta varten. Jäljelle jäävä kiintoaines viedään jatkokäsittelyyn BIOvakka Suomi Oy:n Vehmaan biokaasulaitokseen. Myös mahdollisuuksia ravinteiden talteenottoon selvitetään.

Vaikuttavuus

Uusilla särkikalojen hyödyntämistavoilla halutaan luoda edellytyksiä kalojen pyyntiin ja samalla ravinteiden poistoon rehevöityneistä vesistä. Hankkeesta saadaan tietoa myös poistokalastusjärjestelmän luomista varten.

Vastaava tutkija

Setälä Jari, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Yhteystiedot

Muut henkilöt

Raitaniemi Jari, Auvinen Heikki, Lilja Juha, Jaala Erkki, Honkanen Asmo, Vielma Jouni, Airaksinen Susanna, Kankainen Markus

Yhteistyötahot

Hankkeen toimeksiantaja on maa- ja metsätalousministeriö ja sen rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus (Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin).

Hankkeen kesto 2010 - 2011

Hankkeen vaihe: päättynyt

 

Lähde: RKTL Hankehaavi

 

© 2008 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.