Vuosittain on havainnoitu lohen ruskuaispussipoikasissa M74-oireiden ilmenemistä ja kuolleisuutta. Toiminta aloitettiin Simo-, Tornion- ja Kymijokeen nousseiden lohien seurannalla. Sittemmin seurannassa on ollut mukana Kemijoen ja Iijoen lohia sekä parina aikaisempana vuonna vertailuaineistona Tenojoen lohia ja laitoslohia.
Seuranta on järjestetty Helsingin koetiloissa vuoteen 2010 asti. Syksyllä 2012 saatiin emolohia talteen vain Simojoesta ja Tornionjoesta. Emolohista on kerätty lypsyn yhteydessä kudosnäytteitä mm. biokemiallisiin analyyseihin ja organohalogeenien määrityksiin. Mädistä on analysoitu vuosittain tiamiinikomponenttien ja kokonaiskarotenoidien pitoisuudet. Ruskuaispussipoikasista on haudonnoissa tutkittu fysiologisia, morfologisia ja käyttäytymisoireita. M74-tilanteesta on tehty päivitykset ICES-lohityöryhmälle (WGBAST).
Julkaistiin, tiedotettiin ja esitelmöitiin ravintokalojen ja kalakantamuutosten sekä ravintotekijöistä rasvan ja tiamiinin yhteydestä M74-oireyhtymään. Jyväskylän yliopiston kanssa jatkettiin kolmevuotista yhteistutkimusta emolohien vaellusten selvittämiseksi SI-analyysien avulla. Tavoitteet Monitoroidaan M74-oireyhtymän laajuutta ja vakavuutta.
Vuoden 2013 aikana: - näytteenotot emolohista (Simojoki, Tornionjoki, Kemijoki, Iijoki ja Kymijoki) ja ainakin Simojoen ja Tornionjoen mädin haudonta sekä kaikkien mätinäytteiden tiamiinikomponenttien ja kokonaiskarotenoidien määritykset - laaditaan käsikirjoitus ja malli M74-kuolleisuuden yhteydestä ravintotekijöihin oireyhtymän ennustamiseksi - kerätään lohen ravintokaloista näytteitä tiamiini- ja rasvamäärityksiin M74-oireyht¬män ennustamisen ja ehkäisemisen tarkentamiseksi - laaditaan tarkastelu ja vertailu suomalaisten ja ruotsalaisten M74-seurantakalojen tiedoista yhteistyössä ruotsalaisten kanssa - laaditaan käsikirjoitukset lohen vaellusten ja eräiden ravintoon liittyvien tekijöiden yhteydestä M74-oireyhtymään - raportoidaan M74-tilanteesta sekä päivitetään M74-tiedot ICES-lohityöryhmälle (WGBAST) ja muille tahoille sekä informoidaan Suomen M74-tilanteesta Pohjois-Amerikan vastaavaa EMS (early mortality syndrome) -oireyhtymää tutkivia kollegoja
Tulokset M74-tilanteesta on raportoitu vuosittain maa- ja metsätalousministeriölle ja tehty päivitykset ICES-lohityöryhmälle. Seuranta on järjestetty Helsingin Viikin koetiloissa.
Vaikuttavuus Tietoa M74-tilanteesta tarvitaan lohikantojen tilan arvioinnissa sekä lohen kalastuksen suunnittelussa ja säätelyssä luonnonvarojen kestävän käytön periaatteita noudattaen.
Vastaava tutkija Vuorinen Pekka J., Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Muut henkilöt Juntunen Esa-Pekka (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos), Keinänen Marja (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos) Yhteistyötahot EVIRA, Kotkan kalamiehet ry, Fiskerilaboratoriet, US Geological Survey, Canada Centre for Inland Waters Hankkeen kesto 2009 - 2013 Hankkeen vaihe: päättynyt
|